Бенедикт Къмбърбач, който е звездата в най-новата лондонска постановка на "Хамлет", апелира зрителите да не документират играта му със смартфони - и има основателна причина за подобна молба (видео)

Снимането на спектакъла е недопустимо - такова предупреждение обикновено звучи преди началото на театрални или оперни представления. Но защо?

Не е ли напълно естествено в епохата на социалните медии да фотографираш за спомен случващото се на сцената и да го споделиш във "Фейсбук", "Инстаграм" и всичките си други профили? Не е ли това своеобразна реклама, тип "от уста на уста"? С какво ще навреди на спектакъла кратък откъс, качен в YouTube?

Едва ли онези, които пускат камерата на смартфона за запис, след като светлините в залата угаснат, си дават сметка, че това разсейва артистите. Освен неуважение към тях, снимането по време на спектакъла е неуважение към самите вас, защото се лишавате от пълноценната наслада на неповторимото изпълнение и неговото съпреживяване, обясняват театрали. 

Нищо не може да замени усещането за сливане със случващото се на сцената - това е непреходната магия на театъра, която киното и телевизията досега не са успели да заличат. А ако искате снимки и видео за спомен - повечето съвременни театри предоставят богато мултимедийно съдържание в своите страници и профили онлайн.

Бенедикт Къмбърбач, който играе главната роля в новата лондонска постановка на "Хамлет", се осмели да говори за това от името на всички свои колеги от сценичните изкуства по света.

Къмбърбач на репетиция за "Хамлет" в лондонския театър "Барбикан" (Hamlet-Barbican.com). Снимка: Johan Persson / NT Live

Желаещите да го гледат като датския принц бяха толкова много, че билетите бяха изкупени светкавично. За утешение на останалите е излъчването по кината в рамките на програмата NT Live (15 октомври), благодарение на която преди време видяхме двете му превъплъщения във "Франкенщайн".

Още след първите представления на "Хамлет" (официалната премиера е на 25 август) стана ясно, че присъствието на звезда от такъв ранг на театралната сцена превръща зрителите в папараци. След като в интернет се появиха множество любителски кадри, телевизионният Шерлок Холмс се принуди да направи импровизирано обръщение пред свои фенове, които призова да разпространят думите му, тъй като самият той не ползва социалните мрежи.

Зад кулисите на "Барбикан тиътър" той заяви: "Виждам камерите, виждам червените светлинки в залата. Заслепяващо очевидно е, че така няма да мога да ви дам онова, което искате: актьорска игра на живо - независимо дали добра, лоша или средна хубост, - която да се запечата в съзнанието и паметта ви, а не на вашите телефони. Така че моля ви, недейте."