През юни и юли гледаме на кино хитовата театрална постановка на Дани Бойл с Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър

Режисьорът на "Трейнспотинг" и "Беднякът милионер" поставя адаптацията по класическия готически роман от Мери Шели в Кралския национален театър в Лондон миналата година и спектакълът му бързо се превръща в една от сензациите на сезона.

Звездите на постановката са две: Бенедикт Къмбърбач, нашумял като телевизионния Шерлок Холмс на Би Би Си и наскоро избран за най-сексапилния мъж в света, и Джони Лий Милър, известен не само като първия съпруг на Анджелина Джоли, а с редица филмови роли, включително адвоката Илай Стоун от едноименния сериал.

През различните вечери двамата си разменят ролите на д-р Виктор Франкенщайн и Създанието му, а тази година бяха отличени с театралната награда "Оливие" (Olivier Awards) за най-добър драматичен актьор на 2011-а.

Детската невинност на Създанието на Франкенщайн, затворена в уродливото му тяло, го прави безпомощно срещу враждебния свят, в който го е захвърлил с ужас неговият творец. Накъдето и да се обърне, Създанието среща само жестокост. Без приятели, все по-отчаяно и вече отмъстително, То решава да открие родителя си и да сключи с него ужасяваща сделка...

"Франкенщайн" ще бъде излъчван през юни в киносалоните по целия свят, а у нас - в "Синема сити" в София (8, 18 и 20 юни), Пловдив (29 юни), Бургас (6 юли), Русе (13 юли) и Стара Загора (20 юли). Спектакълът обаче не се препоръчва за деца под 15 години.

От 1 до 18 юни инициативата "Световен театър в София" показва още няколко заглавия. Програмата е организирана от Международния театрален фестивал "Варненско лято", на чието 20-о издание морската столица е домакин в началото на юни. "Франкенщайн" е част и от неговата програма.

Следете програмата на кината, за да се ориентирате кой актьор ще гледате в съответната роля. Във "Франкенщайн I" д-р Франкенщайн се играе от Бенедикт Къмбърбач (долу вляво), а на Създанието - от Джони Лий Милър (долу вдясно), а във "Франкенщайн II" д-р Франкенщайн е Джони Лий Милър (горе вдясно), а Създанието - Бенедикт Къмбърбач (горе вляво).