След края на Евро 2016 БНТ завърта отново петте сезона на "Под прикритие", но ако искате още подобни сюжети, има ги в изобилие. Ето само някои от тях в снимки и видео

БНТ завърта петте сезона на най-успешния си сериал отново след европейското по футбол. 60-те епизода на "Под прикритие" с Ивайло Захариев и Бойко Кръстанов като ченгета под прикритие плюс Владимир Пенев, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Александър Сано, Мариан Вълев, Миленита и още цяло съзвездие любими актьори ще се излъчват цяло лято след късната емисия на "По света и у нас" по БНТ1.

Ако обаче ви е дошло до гуша от надлъгването между наркобосове и ГДБОП, подплатено със свръхдоза екранно насилие, сме ви подбрали други филми и сериали с герои под прикритие от разнообразни жанрове, не само криминални:

1. "Комбина"

Истинският първообраз на сериала "Под прикритие", от който са взети дори някои от имената на героите.

Филмът на реж. Никола Рударов от 1982 г. е по сценарий на Владимир Ганев, а музиката е композирана от Митко Щерев.

Иван Иванов е Вас - ченге под прикритие, който пристига във Варна, за да разплете верига за наркотрафик от Близкия изток през България за САЩ, ръководена у нас от тайнствен контрабандист по прякор Заека.

Там среща красивата Съни (Ваня Цветкова), за която любовната авантюра се оказва фатална...

Ники Сотиров е в ролята на местния тарикат Иво, на когото Вас разчита за връзка с големия бос - но същевременно предизвиква подозренията му...

2. "Нощният мениджър" с Том Хидълстън пренася сюжета на Джон льо Каре в съвременността и вкарва заглавния герой в сложна конспирация за разобличаване на оръжеен търговец (Хю Лори), върху чиято дейност британските власти са опънали "чадър". Отново по AMC България.

3. So Undercover с Майли Сайръс, чиято частна детективка, незавършила гимназия, се внедрява сред колежани по заръка на ФБР.

4. "Фатален партньор" (Cruising)

Психотрилър на реж. Уилям Фридкин от 1980 г. за сериен убиец, който брутално убива хомосексуални мъже в Ню Йорк, и млад агент (Ал Пачино), изпратен да се внедри в гей средите като примамка. 

5. "Точка на пречупване" / Point Break (1991)

Филмът на Катрин Бигълоу е с Киану Рийвс, който се внедрява сред група сърфисти, заподозрени за банкови обири - и попада под влиянието на един от тях (Патрик Суейзи).

Миналогодишният римейк, минал у нас под заглавие "Критична точка", поставя в техните роли Люк Брейси и Едгар Рамирес на фона на още спиращи дъха каскади от екстремните спортове.

6. "17 мига от пролетта"

Култовият съветски сериал за разузнавача Максим Исаев, внедрен в нацисткото командване като щандартенфюрера от СС Щирлиц. Ролята му изпълнява актьорът Вячеслав Тихонов, а сценарист е писателят Юлиан Семьонов, автор на редица книги за т.нар. "бойци от тихия фронт".

Сериалът от 1973 г. води до появата и на множество вицове с главен герой Щирлиц. Музиката също легендарна, с песни като "Мгновения", композирана от Михаил Таривердиев по стихове на Роберт Рождественски, в изпълнение на Йосиф Кобзон.

7. The Infiltrator / "Операция Ескобар"

Брайън Кранстън ("Тръмбо", сериалите "Малкълм" и "В обувките на Сатаната") е федерален агент, който се внедрява в кръговете около Пабло Ескобар.

Филмът на Брад Фърман, с премиера в САЩ от 13 юли, е създаден по действителния случай от 1986 г. с Боб Мазур, който се представя за бизнесмен, перящ пари, и успява да изобличи 86 наркобарони и корумпирани банкери. В роли под прикритие влизат също Джон Легуизамо и Даян Крюгер.

8. "Мутра по заместване" (Физрук)

Един от хитовите руски комедийни сериали с Дмитрий Нагиев. Героят му е принудително пенсиониран бодигард на мафиот се внедрява като учител по физическо в средно училище, за да спечели отново симпатиите на бившия си шеф, като полага грижи за дъщеря му, тийнейджърка.

9. "До краен предел" (No Limit)

Френският кримисериал, продуциран от Люк Бесон, е колкото екшън, толкова и комедия. Главният актьор Венсан Елбаз описва героя си като "Джеймс Бонд с всекидневни грижи", свързани най-вече с бивша съпруга, която ще се жени за негов колега, дъщеря тийнейджърка и сестра - топследовател в полицията, която е постоянно по дирите му.

Действието се развива в Марсилия, където тайният агент Венсан Либерати се завръща след като научава, че има тумор в мозъка. Военните му предлагат експериментално лечение, ако се включи в нелегалния антимафиотски отряд "Хидра". Никой от близките му не подозира, че работи за спецчастите, а той пази прикритието си с цената на много перипетии...

10. "Целуни ме" / Never Been Kissed

Кой казва, че трябва да си ченге, за да влезеш под прикритие? В романтичната комедия от 1999 г. Дрю Баримор е журналистка, която се връща в гимназията, за да напише статия за днешните млади.

Любопитен факт е, че за българската премиера на "Целуни ме" е създадена и специална песен - "Кажи ми "Да" на Стоян Михалев и Виктор, в чийто клип са използвани кадри от филма.

11. "От другата страна" / The Departed

Един от филмите, които носят номинация за "Оскар" на Леонардо ДиКаприо - и първата режисьорска статуетка на Мартин Скорсезе, "От другата страна" (2006) е римейк на хонконгския "Пъклени дела". Тук внедрени кадри имат както полицията, така и престъпната групировка.

Виж още: Мат Деймън разиграва всичките си филми в 8 минути (видео)

12. "Камера потъмняла" / A Scanner Darkly (2006)

Екранизация по едноименния роман на фантаста Филип К. Дик, сред чийто филмирани творби са "Блейд рънър", "Зов за завръщане" и "Специален доклад". Ричард Линклейтър го пренася на екран във вид на анимация, като използва истински актьори и след това обработва заснетия материал чрез т.нар. ротоскопиране.

Сюжетът: Боб Арктър е дилър на смъртоносен наркотик, наречен Субстанцията С, а Фред - полицейски агент под прикритие със задача да следи и евентуално да разкрие дилъра. И тъй като Субстанцията С, която Боб взима в гигантски дози, постепенно разделя мозъка на две независими, конкурентни части, Фред не осъзнава, че...

Действието се развива в недалечното бъдеще, когато САЩ са изгубили войната с дрогата и 20% от населението са пристрастени.

В главната роля е Киану Рийвс, на когото партнират Уди Харелсън, Робърт Дауни-джуниър, Уинона Райдър.

13. "Подмолните Блу" (Undercover Blues, 1993) са Денис Куейд и Катлийн Търнър, които са загърбили миналото си на топшпиони и са се посветили на родителството.

В духа на добрите стари комедии им се налага да се върнат на служба (с бебе на ръце), за да осуетят пъклените планове на търговка с оръжие от Източния блок - Фиона Шоу от "Хари Потър" в ролята на чехкинята Паулина Новачек... Култовият злодей обаче е Муерте, игран от Станли Тучи.

14. "Доносник" / Snitch (2013) с Дуейн "Скалата" Джонсън като бизнесмен, чийто пораснал син е несправедливо обвинен в разпространение на наркотици. За да спаси момчето, той сключва сделка с прокуратурата, чрез която ще разобличи големите риби...

15. Imperium

В очаквания през август трилър по истински случай Даниел Радклиф (поредицата "Хари Потър", "Зрителна измама 2") играе агент на ФБР, чиято шефка Тони Колет го изпраща с мисия да се внедри в крайнодясна терористична групировка и да осуети опита им да направят "мръсна бомба".

16. "Американците" / The Americans

Сюжетът на сериала, създаден от бивш служител на ЦРУ, ни връща в началото на 80-те, последните години от Студената война - и проследява сложния брак на двама агенти от КГБ, представящи се за американци (Кери Ръсел и Матю Райс). Сценарият е базиран на истински случаи и архива на Василий Митрохин.

Четвъртият сезон е по "Фокс" от 11 юли, а финалът след сезон 6 ще е през 2018 г.

17. "Арго" на Бен Афлек

Лауреатът на "Оскар" за филм на 2012 г. е основан на истински случай и проследява как шепа дипломатически служители от US посолството в Иран се представят за филмов екип, за да успеят да напуснат страната след ислямската революция от 1979 г.