Александър Сано като Косъма

Александър Сано

актьор, музикант

Роден е на 2 май 1977 г. в Асеновград, но е израснал в Русе. Още от тийнейджър се занимава с музика, но завършва професионална гимназия по облекло и е приет за студент по политология в Софийския университет, а паралелно учи в НАТФИЗ "Кр.Сарафов", в класа на проф. Боньо Лунгов, който преподава актьорско майсторство за куклен театър.

Играл е на театралната сцена, но нашумява след 2004-та с образа на Среброто от пародийното ромско хип-хоп трио Братя Мангасариян, в което влизат още Владислав Петров (Кулю) и Силвестър Силвестров (Зюмбюл). Сред хитовете им са песни като "Бай Мангау", "Въф Кубъ", "Тер'о Рер'о".

След разпадането на групата продължава да се снима в киното - с поддържаща роля в "Тилт" и най-вече в сериала на БНТ "Под прикритие", където убийството на героя му - Здравко Киселов-Косъма е избрано от зрителите за събитието на сезон 3. Персонажът му - сводник, който движи бизнеса с проституция на родна престъпна групировка, - е описван като нетипичен бандит: "особняк, който не блести с ум или физическа сила, но винаги има неконвенционално решение на някои проблеми; приятел с всички, но нерешителен и рядко самоинициативен".

Един от водещите на седмичното предаване на БНТ "н3Dеля х3".

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност