Baby Driver, у нас под заглавие "Зад волана" от 28 юли, е сред малкото филми напоследък, получили максимална оценка от кинокритиката - и тръгва от музикален клип, който режисьорът Едгар Райт заснел през 2000 г.

Повечето филмови суперпродукции това лято, като "Трансформърс: Последният рицар", се провалиха с гръм и трясък, без да получат повече от две звезди от кинокритиците - за разлика от петте звезди (максималното!) за Baby Driver, премиерно у нас от 28 юли под заглавие "Зад волана". 

Режисьор и сценарист на "Зад волана" е англичанинът Едгар Райт, популярен с култовата трилогия "Шон от мъртвите", "Горещи палки" (в актуалния Топ 100 на най-великите филми според читателите на "Емпайър") и "Краят на света".

Замисълът може да се проследи назад във времето още в музикалния клип, който той снима през 2000 г. за групата от Манчестър Mint Royale, докато работи по ситкома Spaced. Във видеото участват комици като Ноел Филдинг, Джулиан Барат, Майкъл Смайли и Ник Фрост, звезда и в следващите му филми.

Новият му криминален трилър - всъщност романтична екшънкомедия - е сравнително праволинеен, но разполага със страхотни актьори, готин саундтрак и много екшън на четири колела - но далеч по-съдържателен от обичайните автомобилни каскади в "Бързи и яростни", коментира Би Би Си и прави сравнение с филмите на Куентин Тарантино.

Главната роля тук е поверена на Ансел Елгорт ("Вината в нашите звезди"), а в поддържащите са ангажирани имена като Кевин Спейси, Джон Хам (сериала "Момчетата от Медисън авеню") и Джейми Фокс.

Сюжетът: Ритъмът на музиката е онова, на което младият Бейби разчита, за да е най-добър в занаята като шофьор в сенчести начинания, но когато среща момичето на своите мечти, той вижда шанс да зареже професията на престъпник. Подмамен е обаче да работи за мафиотски бос и един обречен удар се оказва заплаха за живота му, любовта му, свободата му.

Дамите в актьорския състав са мексиканската певица Елза Гонзалес (сериала "От здрач до зори") и прелестната англичанка Лили Джеймс ("Пепеляшка", "Гордост и предразсъдъци, и зомбита", сериала "Имението Даунтън").

Виж още: Песните на "Миньоните" - 12 култови парчета от 60-те години

Саундтракът, издаден в два диска, включва стари композиции от 60-те на The Dave Brubeck Quartet, Martha and The Vandellas, Сам & Дейв, The Beach Boys и T.Rex, по-нови изпълнители като Бек, Blur, Дейнджър Маус плюс групи от 70-те като Queen, The Damned, Golden Earring, The Commodores и холандците Focus с хита си Hocus Pocus, който ви предлагаме да чуете в концертната версия, препоръчвана от самия режисьор.

Песен на Саймън и Гарфънкъл от легендарния им албум Bridge Over Troubled Water (1970) пък е дала заглавието на филма - Baby Driver.

Първият от общо 30-те хита в музикалната подборка e Bellbottoms на американските пънк-блусари The Jon Spencer Blues Explosion. Именно техният албум Orange (1994) е вдъхновил Едгар Райт за направата на филма. Самият Джон Спенсър има и епизодична роля на екрана.

Вижте и встъпителната сцена от "Зад волана", озвучена с въпросното парче.