Ако случайно се чудите откъде ви са ви познати новата Пепеляшка и една от доведените й сестри

Две от звездите на сериала "Имението Даунтън" си разменят ролите в премиерния "Пепеляшка", игрална версия на класическата "Дисни" анимация от 1950 г.

Филмът, режисиран от Кенет Брана, е с участието на звезди като носителката на "Оскар" Кейт Бланшет (злата мащеха) и Хелена Бонам Картър (добрата кръстница), но главната роля се изпълнява от Лили Джеймс, която навършва 26 в началото на април.

Чаровната блондинка е популярна с ролята на палавата тийнейджърка лейди Роуз, която заживява в Даунтън по средата на сериала, за да се превърне в едно от основните действащи лица на четвъртия и петия му сезон.

Въпреки че е само на 18, нейната героиня обича да купонясва и има не един ухажор, но най-накрая намира достоен за ръката й мъж и след сватбата напуска имението.

Там обаче остава друга нейна колежка - Софи Макшера, която играе младата готвачка Дейзи. В "Пепеляшка" тя се превъплъщава в една от доведените сестри на Елла - Дрисела, на които главната героиня е принудена да прислужва в собствения си дом. 

Другата сестра - Анастейша, се играе от Холидей Грейнджър, която също е популярна от тв екрана, най-вече като Лукреция Борджия в сериала "Борджиите".

Тоалетите им в "Пепеляшка" са дело на британската дизайнерка Санди Пауъл, художник по костюмите с 10 номинации за "Оскар" и три статуетки - за "Влюбеният Шекспир" с Гуинет Полтроу, "Авиаторът", с който Кейт Бланшет получава първия си "Оскар", и "Младата Виктория" с Емили Блънт.

В "Пепеляшка" тя се стреми да постигне специфично ретроизлъчване - сякаш сюжетът от XIX в. се екранизира през 40-те или 50-те години на ХХ в. (от когато датира и анимацията на "Дисни").

Акцентът, разбира се, е върху заглавната героиня. Роклята й за бала се състои от 10 пласта и е изработена в девет екземпляра, за всеки от които е използван близо 250 м плат и 10 хил. кристала - плюс трудът на 18 шивачи в продължение на три седмици.

Виж още: "Сваровски" направиха кристални пантофки за Пепеляшка

Целта е да изглежда сякаш Елла се носи по въздуха, като в картина, рисувана с акварелни бои, обяснява художничката по костюмите.

Тънката талия, заради която някои заподозряха, че е стеснена допълнително по компютърен път, самата Лили Джеймс обяснява с качествата на собствената си фигура ("имам тънка талия, но също бюст и широки бедра"), както и с ефекта от съчетанието между обема в долната част на роклята и стегнатия корсет.

Виж още: Корсетът - новата мания за отслабване

Следващата роля на актрисата е Наташа Ростова в нова тв адаптация по "Война и мир". Тя играе основния персонаж и в романтичната хорър комедия "Гордост и предразсъдъци и зомбита", където й партнират Сам Райли, Джак Хюстън, Дъглас Бут - и собственото й гадже Мат Смит, популярен като предишния Доктор Ху.

Засега обаче я вижте като Пепеляшка - вече в кината, или си я припомнете в "Имението Даунтън", чийто сезон 3 се повтаря по Кино Нова.