Известни жени ваят фигури, като стягат талията си, докато останат без дъх. Което, естествено, е вредно и дори опасно

Слабеенето с корсет е новата мания във фитнеса и диетите, към която са пристрастени немалко знаменитости. Т.нар. "корсет трейнинг" изисква да стягате талията си между четири и шест часа дневно.

Сред афиширалите се последователки на "талия манията" е Ким Кардашиян, която наскоро пусна поредното си селфи с корсет от марката What A Waist. Съпругата на рапъра Кание Уест е известна с пищния си ханш, а допълнителното стесняване в кръста наистина

оформя силуета й като пясъчен часовник -

което в скорошната й актова фотосесия за сп. "Пейпър" изглежда почти гротескно...

Друга звезда също признава, че е практикувала този начин на отслабване след двете си бременности - дори носела по два корсета едновременно.

"Беше брутално и не е за всички - признава Джесика Алба пред Net-A-Porter. - Носех двоен корсет денонощно, в продължение на три месеца. Потях се, но си струваше."

Най-пристрастените го практикуват от години и се сравняват с Брус Уейн, който става друг човек, щом облече костюма на Батман.

Жените носят корсети от векове

През XVI век те обхващали целия торс, а по-късно, в края на XIX век, ги използвали, за да подчертаят талията. Всъщност скъсените модели са на практика първите сутиени.

Смята се, че именно тесните корсети, които притискали вътрешните органи и ограничавали дишането, са причина за честите припадъци на дамите в миналото.

Според TheCorsetDiet.com с носене на корсет, изработен по поръчка, може да се свалят до 3 кг седмично. Компанията, базирана във Великобритания, описва стягането с

"усещане за нежна прегръдка"

В действителност обаче чувството се оказва доста по-различно, свидетелства една потърпевша: "Дишам на пресекулки. Опитах да пия кафе... трудно е. След четири часа разкъсвам корсета и го захвърлям. По талията си имам червеникави белези."

С натиска върху определени зони корсетът всъщност не помага да оформите тялото си, категорични са лекарите. Ефектът по-скоро идва от стягането на стомаха, което не позволява да поглъщате големи количества храна.

В дългосрочен план това е и опасно, като освен разместване и увреждания на вътрешните органи - черния дроб, далака и бъбреците, - може да причини дори фрактури на ребрата. Медици вече са документирали проблеми с храносмилателната и нервната система.

Привържениците на този метод също признават, че корсетите им налагат ограничения - например

при изкачването на стълби и вдигането на тежести

За разлика от някогашните корсети, които се пристягали с връзки на гърба, днешните продукти са лесни за обличане, относително комфортни, достъпни като цена и дават моментален ефект, твърди шефът на компанията Hourglass Angel Рубен Сото.

Техният най-оборотен модел е Amia - нещо средно между колан и корсет (waist cincher), който струва 54 долара и моментално стеснява талията с 2,5 см.

И той обаче признава: няма научни данни, че корсетът ще ви втали трайно - ефектът идва главно от потенето и напомня по-скоро сауна колан.

"Ю Ес Ей тудей" цитира университетски преподавател по здравословно хранене и физиология на физическите упражнения, според когото тази мания е красноречива за това, че хората се вълнуват за външния си вид повече, отколкото за доброто си здраве.