Държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно, заяви в предаването "Преди всички" на БНР икономистът Венцеслав Димитров

"Оценката на загубите от един евентуален фалит мисля, че ще възлезе на около 5 милиарда, отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, отделно как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните. 

Пък и тези, които имат гарантирани депозити, тази европейска директива не е транспонирана правилно в българското законодателство и за 20 дена никой не може да си вземе депозита. Така че това ще бъде един извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е ново правителство", казва още Венцеслав Димитров.

Мисля, че има варианти за спасяване на КТБ, подчерта още икономистът:

"Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, ядоса народните представители, те отхвърлиха това предложение. Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта: вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване и онова предложение, което беше направено. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант. Първо, трябва да се види каква е дупката, защото предполагам, че не е 4 милиарда."

По въпроса за спорното дружество, изразило интерес към КТБ, Димитров каза: 

"Надеждно или не, нали дават пари. Щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не. А беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират.

След изплащането на всички гарантирани депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка финансовите услуги ще поскъпнат, категоричен бе Венцислав Димитров.
Интервюто на Марта Младенова с Венцеслав Димитров можете да чуете от звуковия файл."

Виж още: Иво Прокопиев: КТБ съществува с медийна, политическа и институционална подкрепа