По думите на Меркел Великобритания се е запътила към "точката, от която няма връщане", пише немското списание "Шпигел"

Германският канцлер Ангела Меркел по-скоро ще се съгласи Великобритания да напусне Европейския съюз, отколкото да позволи Лондон да подкопае принципа на свободното движение на хора в общността.

Виж още: Ограничават броя на гражданите на ЕС във Великобритания

Имигранти във Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън настоява за налагане на ограничения върху броя на имигрантите, пристигащи от държави членки на съюза, които могат да работят и живеят във Великобритания. 

Според някои медии той търси начин да забрани в страната му да идват имигранти, които нямат работа, и да връща в собствените им държави онези, които в продължение на три месеца показват, че не могат да се издържат във Великобритания. 

Британското правителство все още не е излязло с коментар на това твърдение, информира Би Би Си и припомня, че премиерът Камерън иска да внесе промяна в отношенията между Лондон и ЕС, преди Великобритания да реши дали иска да остане част от съюза. 

Референдумът за това трябва да се проведе през 2017 г. 

Виж още: Великобритания с нови ограничения за имигрантите

Свободно движение на хора в ЕС

Свободното движение и възможността за работа на гражданите на дадена страна членка на ЕС в останалите държави от съюза обаче е един от основните принципни, на които европейската интеграция се опира.

От "Даунинг стрийт" 10 заявиха, че премиерът ще говори по въпросите на имиграцията преди Коледа.

Виж още: Защо Меркел е толкова могъща