Нова вълна ограничения за имигрантите на Острова

Великобритания подготвя нова порция ограничения за емигрантите, като сред предвидените мерки е и ограничаване на броя на гражданите от Европейския съюз, които имат разрешение да работят на Острова. Правителството тепърва ще разглежда тези идеи. Информацията беше потвърдена от министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън, цитиран от "Ройтерс".

Според него части от страната са "под обсада" от вълната имигранти.

Консерваторите, които в момента са на власт на Острова са подложени под сериозен натиск от обществеността, която иска заздравяване на политиката спрямо имиграцията. Една от основните причини за това е засилващото се влияние на антиевропейската партия на Никълъс Фарадж - Партия на независимостта.

Влиянието на антиевропейците

Проблемът засили влиянието си във Великобритания, след като в началото на годината отпаднаха ограниченията за работа на българи и румънци на Острова. Тогава в опит да запази популярността си министър-председателят Дейвид Камерън обеща да преразгледа членството на страната в ЕС и да проведе референдум по въпроса, ако бъде преизбран. През следващите седмици се очаква Камерън да представи планове за борба с имиграцията.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу още тогава предупреди, че мерките срещу чуждестранните работници са в нарушение на един от основните приципи на ЕС, а именно свободното движение на хора. Германия, която страда също от емигрантски проблем, обаче се обяви против ограничения върху свободата на придвижване в ЕС.

Според официалната статистика на британското правителство към края на март 2014 г. във Великобритания пребивават общо 131 хил. граждани на ЕС спрямо 95 хил. за март 2013 г.