Български професор твърди, че напитката, приготвена в домашни условия, крие сериозни рискове за здравето

Домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно. Това твърди български учен, съобщава Нова телевизия.

Опасностите

Професор Маринов от 45 години се занимава с научна дейност, която е пряко свързана с тънкостите в производството на ракия. Основната опасност според него при домашно произведения алкохол е в самото налагане на плодовете. Ако не им се махнат костилките, се в ракията се отделя опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата основна опасност при приготвянето на ракия в домашни условия са казаните, в които се вари тя. При варене някои казани отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.

Виж още: Здравословните ползи от ракията

Препоръка от майстора

Професор Маринов дава съвет към всички, които се занимават с домашно производство на алкохолната напитка - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.