Европейските стипендии се насочват само за приоритетни специалности

Вече няма да има евростипендии за студентите в специалности, които не са приоритетни за държавата.

Това предвижда новата програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която определя как да се раздават парите по европрограми на отличниците. Европа ни задължава да отпускаме средства само за приоритетни и защитени специалности - тоест такива, в които се очаква дефицит на кадри или са стратегически важни за страната.

Досега всички студенти от 51 висши училища имаха право на такива пари, ако успехът им е над 4.00 и не влачат изпити. На практика за тях се класираха само отличниците, но всички направления бяха равнопоставени при отпускането на парите.

Приоритетните направления

Според новата програма на първо място сред важните за страната специалности са инженерните науки. Освен тях там са включени и педагогическите специалности, тъй като очакванията са в близките 8 години около половината учители да излязат в пенсия.

В списъка с приоритетни направления са също така агрономството, ветеринарната медицина, както и хуманната медицина. Сред защитените специалности пък са такива, в които приемът е ограничен до 5-6 души, но са важни за държавата - например редките филологии.

Виж още: МОН дава 26 млн. лв. за студентски стипендии

Орязване на твърде популярните специалности

Извън списъка остават популярните специалности като икономика и право. В момента у нас около 25% от студентите учат икономически науки, затова дори се предвижда намаляване на приема в тази област. Планът е в следващите 6-7 години поетапно да се спира държавното финансиране за икономическите специалности в университети, които са на последните места по рейтинг.

Възможно е стипендиите да бъдат увеличени от 120 на 150 лева на месец, но това тепърва ще бъде обсъждано.

Виж още: Най-търсените професии през следващите 5 години

Източник: "Клуб Z"