Основната тема в първите часове от световното по футбол обаче беше неприличният жест на Роби Уилямс, който пя свои хитове на московския стадион "Лужники", преди Путин да даде старт на първенството

Домакините от Русия надделяха над Саудитска Арабия с 5:0 в първата среща от световното първенство по футбол. Головете за "сборная", водена от старши треньора Станислав Черчесов, вкараха Юрий Газински (12'), Артьом Дзюба (71'), Александър Головин (90') и Денис Черишев (43' и 90'), който беше избран за играч на мача.

Съперниците им излязоха на терена в последния ден от свещения месец Рамазан, а подготовката им за шампионата съвпадна с традиционните за този период пости, когато вярващите мюсюлмани не консумират храни и напитки в светлата част от деня, от изгрев до залез слънце.

Вероятно затова резултатът е рекорден за първи мач от световен шампионат. На мондиал 2018 има седем тима, в чиито редици мюсюлманите са мнозинство.

Възторгът на руските "болельщики" (запалянковци) обаче беше изместен от неприличния жест на Роби Уилямс, който беше основната звезда в кратката церемония по откриването. Попзвездата изпя няколко свои стари хита - Let Me Entertain You, Rock DJ, Feel, Аngels...

За дует към него се присъедини младото руско сопрано Аида Гарифулина, солистка на виенската Щатсопера и заслужила артистка на Татарстан, която излезе на терена върху гигантска жар-птица...

Предишната вечер тя взе участие в големия концерт на Червения площад, с който домакините бяха амбицирани да повторят събирането на Тримата тенори от Италия 1990. Един от тях - Пласидо Доминго, се нареди и сега сред звездите от световните оперни сцени, които пяха на фона на Кремъл.

Акомпанираше им симфоничният оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валерий Гергиев, топпианистът Денис Мацуев беше водещ на вечерта заедно със супермодела Наталия Водянова.

Кулминацията (своеобразен отговор на O, sole mio на Тримата тенори) беше руската песен от средата на XIX век "Калинка", за която оперната прима Ана Нетребко се превърна в танцьорка... 

Водянова беше на стадиона и за откриването, където демонстрира трофея на мондиала заедно с легендарния испански вратар Икер Касияс.

Друг световен шампион и футболна легенда от близкото минало, който имаше роля в церемонията, беше бразилецът Роналдо, застанал редом с талисмана на шампионата - вълк на име Забивака.

Роби Уилямс обаче "открадна шоуто", като показа среден пръст пред камерите точно преди речите на руския президент Владимир Путин и президента на ФИФА Джани Инфантино, които дадоха начало на едномесечното спортно събитие на годината.

Бившият член на "Тейк дат", който на 44 години вече е наричан "застаряващ", е огромен футболен фен и нерядко сам е участвал в благотворителни мачове.

Заради този свой ангажимент той беше разкритикуван в родината си и обвинен от медиите на Острова едва ли не в предателство, особено предвид обтегнатите отношения между Москва и официален Лондон заради случая "Скрипал".

Докато пееше пред 80-хилядната публика на "Лужники" и милиард тв зрители по цял свят, той намекна, че го е направил "за без пари". Кадърът се появи по първите страници на някои британски таблоиди, които веднага заключиха, че неприличният жест е бил насочен срещу Путин.

Видео: Роби Уилямс вбеси руснаците с клип