В неделя сутринта бе подписан договорът за името "Северна Македония" - на фона на сериозно напрежение в Гърция и Македония. Докато обаче новото име стане официално, договорът трябва да премине още няколко препятствия, обяснява "Дойче веле"

В неделя сутринта, 17 юни, в гръцкото селце Псарадес, на Преспанското езеро, бе подписан договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и Република Гърция.

Виж още: Атина и Скопие се договориха за "Република Северна Македония"

За втората част от официалната среща на двете делегации - в Отешево, от македонската страна - премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев прекосиха езерото с лодки.

Церемонията се състоя в присъствието на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисаря Йоханес Хан и зам.-генералния секретар на ООН Розмари ди Карло.

70% от гърците не искат Северна Македония

Този договор се чака над четвърт век, но бе подписан на фона на сериозно напрежение както в Гърция, така и в Македония. И в двете страни подписването бе съпроводено от протести, обобщава "Дойче веле".

За мнозина гърци този договор е "национално предателство". Според последните проучвания, публикувани в гръцките медии, 70% от гърците са против името Северна Македония.

Коментарите са, че това ще срине доверието в управляващата партия "Сириза". Във връзка с подписването на договора гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" внесе вот на недоверие към правителството на Ципрас, който обаче беше неуспешен.

Преди да получи зелена светлина на пленарно заседание в Скопие, договорът ще трябва да мине и през парламентарната комисия за външна политика, председателствана от ВМРО-ДПМНЕ. След ратификация в македонския парламент договорът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов.

Той обаче не възнамерява да подпише документа, тъй като, по думите му, в него се предвиждат промени в конституцията и име за всеобща употреба. Премиерът на Македония Зоран Заев обаче е твърдо убеден, че договорът ще донесе само ползи за двете страни и целия регион.

Над четвърт век спорове

Спорът за името се води вече над 25 години. След разпадането на Югославия през 1991 г. малката държава на север от Гърция обяви независимостта си под името "Република Македония". Атина не признава това име, защото се опасява от териториални претенции към едноименната гръцка провинция.

Дълго време различните гръцки правителства отхвърляха всяко компромисно име, което съдържаше прилагателното "македонски" под каквато и да е форма. Все пак през 1995 г. двете страни постигнаха временно споразумение, според което Атина призна съседната държава под името "Бивша югославска република Македония" (БЮРМ).

Скептиците в Гърция обаче не искат да използват и това име и предпочитат да говорят за "скопска държава".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"