И четиримата обвиняеми за взрива в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. бяха оправдани от съда на първа инстанция

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 г., при който загинаха 15 души.

По всички повдигнати обвинения бяха оправдани собственикът Валери Митков, секретарят на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, бившият началник на отдел в главна дирекция "Охранителна полиция" Божидар Василев и Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в предприятието.

Митков, който изгуби сина си при взрива, отново изтъкна, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че експлозията при утилизацията на противопехотни мини преди три години и половина е станала по друг начин.

Виж още: 168 часа": Масонът от Горни Лом си скри парите на Сейшелите

Към есента на 2014 г. заводът е собственост на фирма "Видекс" АД и предметът му на дейност е както производството на взривни вещества за граждански цели, така и утилизацията на боеприпаси. Обемът на делото, което се гледа при закрити врата, е 180 тома. Бяха разпитани близо 200 свидетели и 40 вещи лица. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини на жертвите.

Съдията по делото Владимир Стоянов чете присъдата близо два часа. Решението на тричленния състав на Видинския окръжен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд - и прокуратурата вече декларира такова намерение.

Очаквах по някои от обвиненията да има осъдителна присъда, но има и втора инстанция, коментира пред БНТ след делото прокурор Мирослав Костов.

Виж още: Взривените работници - жертви на алчността

Източник: БНТ