Безработицата в страната е с по-ниски нива от средното за Европа, а фалиралите фирми у нас за 2015 г. са едва 0,15% от всички на пазара

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средноевропейското и е малко над 7%. Това съобщи вчера в в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Младежката безработица все още е около 13%, но и при нея се наблюдава спадане спрямо миналата година. 

Въпреки намаляването на безработицата проблемите и предизвикателствата на пазара на труда не са малки, като страната трябва да се справи с липсата на квалифицирания персонал. По темата социалното министерство работи работи съвместно и с работодателите, и с местните власти.

Другата тема е икономическата мобилност. "Хората се местят в големите градове и тръгват там да си търсят работа. Това, което ще се опитаме да направим, е да стимулираме така наречената географска мобилност", каза Русинова.

Виж още: 305 хил. безработни в България

От следващата година за хора, които са си намерили работа по специалността на над 50 км извън населеното място, стартира мярка за първата една година те да бъдат подпомагани с пакети до 200 лева, които ще включват поемане на наем на жилище, такса за детска градина, режийни разходи, за да може в първата година докато се стабилизират, да бъдат подпомогнати, обясни министърът.

За момента има заявен интерес от коло 2000 души за такъв тип мярка. Догодина тя ще бъде пробвана пилотно и министърът се надява да сработи.

Фалиралите фирми у нас

Междувременно данните за финансовото състояние на бизнеса в Централна и Източна Европа на международната компания за анализ на риска Кофас в редовния си годишен доклад за несъстоятелността през 2015 г. показват, че у нас са фалирали с 8,1% по-малко компании спрямо предходхата година. Това поставя страната ни в средата на класацията за Централна и Източна Европа. 

Виж още: Евтини кредити от държавата подпомагат младежи да развиват бизнес

Констатациите в документа за България също дават основания за оптимизъм. Делът на затворените компании у нас е 0,15% от общия им брой и това е един от най-ниските показатели в региона.

Най-много фалити през 2015 г. у нас са регистрирани в търговията на едро, от където е всяка пета банкрутирала компания. На второ място са дребните търговци, които са 15% от всички фалирали, следвани от строителството и търговията с имоти, които заедно формират 16% от фалитите.

В България най-често причините за банкрутите са големите дългове, секторната цикличност и лошото управление. 

Най-малко фалити има при фирмите от IT индустрията, фармацевтичната промишленост, производството на машини и оборудване.

Източник: "Дарик", "Стандарт"