В очакване на екранизациите по "Тъмната кула" и "Играта на Джералд", новия "То" и сериала "Мъглата" събрахме 13 филма от топрежисьори плюс няколко от по-известните тв адаптации по произведенията му

Стивън Кинг празнува 70-ия си рожден ден в годината, когато излизат няколко филма по негови книги: "То", "Тъмната кула", "Играта на Джералд" с Карла Гуджино, "Мъглата" (този път като сериал) и "Мистър Мерцедес" (също сериал, от създателя на "Али Макбийл" и "Адвокатите от Бостън" Дейвид Кели).

Очакванията са високи, най-вече за "Тъмната кула", която доразвива сюжета с благословията на самия писател, който определя заснетия материал като "страхотен".

Екранизациите на романите, новелите и разказите му вече наброяват над 60, а поне 1/3 от тях събират положителни отзиви от поклонниците на хорър жанра.

Немалко от тях са снимани за телевизията, най-често като минисериали, а сред тях за номер 1 се смята "Сблъсък" (1994), по епичния постапокалиптичен роман в три тома, номиниран за шест награди "Еми".

Сред по-популярните тв адаптации по Стивън Кинг са също така "То" (1990), "Ланголиерите" (1995), "Бурята на века" (1999), "Мъртвата зона" (2002-2007), "Сейлъмс Лот" (2004), "Хейвън" (2010-2015), "Под купола" (2013) и миналогодишния "11.22.63"  с Джеймс Франко.

Иначе най-честото вдъхновение е разказът "Децата на царевицата" - заглавие, по което са направени вече десетина филма, със съответната номерация, без това да гарантира качество.

Виж още: 10 съвета за писането от Стивън Кинг

В киното обаче са създадени и стойностни адаптации по Стивън Кинг от топрежисьори, получили и номинации за "Оскар". Ето 13-те най-често споменавани заглавия:

- "Кери" (1976)

Още първата екранизация по Стивън Кинг вдига летвата високо. Режисьор е Брайън де Палма, заглавната героиня се играе от Сиси Спейсик, която е номинирана за "Оскар" заедно с екранната си майка, поддържащата актриса Пайпър Лори. През 2013 г. в техните роли влизат Клоуи Грейс Мориц и Джулиан Мур, но римейкът така и не успява да достигне нивото на оригинала.

- "Сиянието" (1980)

Режисира големият Стенли Кубрик, който с този филм се оказва номиниран за антинаградата "Златна малинка" заедно с изпълнителката на главната роля Шели Дювал. Джак Никълсън обаче е ненадминат като алкохолизиран писател, върху когото хотелът на ужаса има пагубно влияние... Сцената с брадвата и репликата му "Ето го Джони!" се нареждат сред емблематичните за жанра. През 1997 г. по романа е заснет и минисериал, който печели две награди "Еми".

- "Мъртвата зона" (1983)

Първата адаптация на романа (екранизиран и като сериал) е дело на Дейвид Кроненбърг, с Кристофър Уокън и Мартин Шийн в ролята на политик, който така напомня за победата на Доналд Тръмп в президентските избори.

- "Подпалвачката" (1984)

Един от филмите, които превърнаха невръстната Дрю Баримор в звезда и я лишиха от детство...

- "Бъди до мен" (1986)

Роб Райнър екранизира новелата "Тялото" от сборника "Особени сезони" с млади актьори Кийфър Съдърланд, Джон Кюсак, Кори Фелдман, Джери О'Конъл, Уил Уийтън и Ривър Финикс. Главните герои са четири момчета, които се впускат в приключение, докато търсят тялото на свой изчезнал приятел.

- "Бягащият човек" (1987)

Арнолд Шварценегер в антиутопията, която Кинг издава под псевдонима Ричард Бакман.

- "Мизъри" (1990)

Филмът на Роб Райнър изправя един срещу друг писател (Джеймс Каан) и най-голямата му фенка, а ролята на сестра Ани Уилкс носи на Кати Бейтс "Оскар" при водещите актриси - и място в класацията на незабравимите злодеи в киното.

- "Тъмната половина" (1993)

Класикът на зомби жанра Джордж Ромеро адаптира романа, в който главният герой отново е писател - изправен този път срещу оживялото си алтер-его. И в двете роли е Тимъти Хътън.

- "Изкуплението Шоушенк" (1994)

Филм номер 1 според класациите на IMDB и сп. "Емпайър", със седем номинации за "Оскар", вкл. филм на годината, актьор в главна роля (Морган Фрийман), адаптиран сценарий (дело на режисьора Франк Дарабонг), операторско майсторство, звук, монтаж, музика.

Виж още: 20 любопитни факта за "Изкуплението Шоушенк"

- "Долорес Клайборн" (1995)

Кати Бейтс играе заглавната героиня, партнират й Кристофър Плъмър и Дженифър Джейсън Лий под режисурата на Тейлър Хакфорд, а сценарият е от Тони Гилрой.

- "Способен ученик" (1998)

Още една новела от сборника "Особени сезони". Екранизацията й е на режисьора Брайън Сингър, а старият нацист се играе от Иън Маккелън.

- "Зеленият път" (1999)

Преди да създаде сериала "Живите мъртви", Франк Дарабонт се специализира в екранизации по Стивън Кинг и тази, отново със затворнически сюжет, събира четири номинации за "Оскар". Две от тях - за режисура и адаптиран сценарий - са персонално за Дарабонт. Номиниран като поддържащ актьор е и покойният вече Майкъл Кларк Дънкан, а в главната роля е Том Ханкс.

- "Мъглата" (2007)

Третият филм на Франк Дарабонт по Стивън Кинг се отличава от книгата с трагичния финал, на който режисьорът особено много държи. Въздействието се засилва от озвучаването му с The Host of Seraphim, композиция на австралийците Dead Can Dance.

Междувременно в началото на лятото излиза и сериал по новелата "Мъглата", подготвян за американската телевизия "Спайк" от датчанина Кристиан Торп.