Германското министерство на отбраната започва масово претърсване на казармите за нацистки символи

Масови проверки на всички казарми в германската армия, след като в гарнизон бяха открити нацистки "сувенири", съобщава агенция "Ройтерс". Oткритието бе направено по време на разследване на крайнодесен екстремизъм сред военните.

Разследването е провокирано от намерените у германски военен артефакти от нацистката ера. Войникът бил арестуван, след като се регистрирал като сирийски бежанец. Целта му била да извърши терористично нападение и да хвърли вината върху търсещи убежище бежанци.

По време на разследването му бяха открити и други такива предмети в казарма в Донауешинген. В резултат на това генералният инспектор Фолкер Викер нареди масово претърсване на казармите. 

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че армията трябва да изкорени крайнодесния екстремизъм. 

"Процесът започва веднага и със сигурност ще има още разкрития. Не сме видели най-лошото", коментира тя пред телевизия ARD.

Излагането на нацистки знаци като свастиката е наказуемо според германското право, но притежанието на вещи на Вермахта не е. Въпреки това Фон дер Лайен заяви, че няма да толерира възхвалата на Вермахта в днешната армия - Бундесвера.

Виж още: Бундесверът - гнездо на десни екстремисти?

Фон дер Лайен каза още, че арестуваният служител вероятно е работил със съучастници, за да открадне оръжия и муниции. Федералната прокуратура все още води разследване.

Министърът каза, че армията не е взела достатъчно сериозно заплахата от крайнодесен екстремизъм, занимавайки се с други опасности като Русия и "Ислямска държава". Тя все пак отбеляза, че 18 служители на въоръжените сили са били отстранени за крайнодесните си възгледи от 2012 г. насам.

Фон дер Лайен предизвика критиките на войници и депутати миналата седмица, след като осъди "слабото лидерство" на армията заради разкритията за планираната терористична атака. В четвъртък тя се извини за тона си.

Източник: Ройтерс