Стивън Кинг е дал към момента пълното си одобрение за филма, но Идрис Eлба и Матю Макконъхи редят клише до клише и не успяват да ни убедят, че това наистина е познатата ни Тъмна кула

Клише до клише и механично използване на имена и символи от книгите. Това можем да видим в "Тъмната кула" на режисьора Николай Арсел. Филмът уж е по романите на Стивън Кинг, но по-скоро представлява бегло позоваване на историята, отколкото нещо смислено.

Мнозина бяха скептични към избора на Идрис Елба за ролята на Стрелеца Роланд Дисчейн по ред причини - от цвета на кожата на актьора през това доколко той ще може да представи адекватно същността на Стрелеца, около когото се върти цялата история. Реално неговият Роланд е сред по-малките проблеми на този филм.

Ако Стрелеца в книгите на Стивън Кинг е целеустремен в търсенето си на Тъмната кула до такава степен, че е готов да минава през трупове (независимо чии), тук имаме едно уморено момче (нарочно употребена дума), изгубило баща си и потънало в самосъжаление и жажда за мъст. И все пак Роланд е сред по-малките проблеми на този филм. 

Фотогалерия: Идрис Елба като Роланд Стрелеца

Освен Елба, другите две ключови роли се изпълняват от Матю Макконъхи (Мъжа в черно) и Том Тейлър (Джейк Чеймбърс).

Мъжът в черно - Уолтър Падик, е представен като всемогъщ магьосник, който може да убива само с една дума, но само Роланд може да устои на магията му. Той е заобиколен от цяла армия сменящи кожата си демони, които вършат всичко според заповедите му. Междувременно играта на Макконъхи прави Уолтър противен и мазен, че чак се чудиш дали гримьорите не са го намазали със зехтин предварително. 

Същността на Джейк Чеймбърс също е променена до неузнаваемост. От несигурното в себе си богато хлапе, което не е обичано от никого (освен може би от една прислужница вкъщи), не е останало нищо. За сметка на това имаме мощен телепат с майка, която обича много и героично загинал баща - пожарникар. Имаме и лош пастрок, който иска да го вкара в клиника, имаме и неубедителна актьорска игра.

Виж още: Най-добрите филми и сериали по Стивън Кинг

Като цяло самата история уж трябваше да е продължение на книгите. Стрелецът прави нов, последен кръг в търсене на Тъмната кула, като всичко уж ще е различно този път. Това до голяма степен се обяснява от скорошно интервю на Арсел пред IGN, където той споделя, че филмовата адаптация колкото се базира върху книгите на Стивън Кинг, толкова е и своеобразно тяхно продължение, което личи и от появата на Рога на Елд в промоционални снимки за филма.

Самият Стивън Кинг е дал пълното си одобрение за проекта, като се е включвал с бележки по сценария, за да бъде той максимално адекватен към героите и сюжета.

Виж още: Как е създаден филмът по "Тъмната кула"

Това обаче не личи особено, тъй като на крайния зрител се представя поредната история, в която проблемно, но изключително надарено момче попада в странни обстоятелства, напътствано е от безкрайно талантлив ментор, който обаче е изгубил себе си, и се бие с всемогъщ враг (чак неубедително всемогъщ) и неговите подчинени. 

Режисьорът Николай Арсел е заложил на обичайните холивудски ефекти и клишета, вместо да се придържа към основата. Иначе казано, жаждата да се направи поредният блокбъстър е надделяла над желанието да се направи качествен филм. Защото дори да се откъснем от това, че "Тъмната кула" е филм по една от най-епичните истории в литературата въобще, сама по себе си лентата е посредствена, макар че ако се гледа на 3D, може и ефектите да донесат някаква визуална наслада. 

Видео: Римейкът на "То" от Стивън Кинг

И все пак не можем да не направим паралел с друго голямо холивудско разочарование - филмите по "Хобит". Там от една тънка книжка Питър Джаксън се опита да изкара три филма, които се получиха болезнено посредствени, тук нещата стоят точно по обратния начин.

Реално пред екипа, правил "Тъмната кула", е стояла нелеката задача да направи нещо от седем книги, пълни с истории и информация, без да има яснота дали втори филм по поредицата ще последва. Това е довело и до този резултат, който ни кара дълбоко в себе си да се надяваме, че втори филм няма да има. 

Самата поредица "Тъмната кула" на Стивън Кинг е може би една от най-знаменитите истории в популярната научна фантастика и фентъзи. Тя е съставена от седем части и осем книги (последната е разделена в два тома) и е своеобразен венец в творчеството на Кинг. 

В "Тъмната кула" се събират в един литературен свят почти всички значими творби до този момент. Сюжетът съвместява легендата за крал Артур, невероятното усещане за Дивия запад и уестърните на Серджо Леоне плюс постапокалиптична фантастика с всякакви чудовища в нея.

Сагата е успяла да събере милиони фенове в световен мащаб, които години наред очакваха екранизацията на романите. Сега я получиха и едва ли ще са доволни. 

Виж още: 20 любопитни факта за "Изкуплението Шоушенк"