Предстоящите климатични промени, метеоритни удари, епидемии и пренаселване могат да се окажат фатални за човечеството, смята известният учен

Хората трябва да напуснат Земята през идните 100 години, за да могат да оцелеят, предупреждава отново астрофизикът Стивън Хокинг, пише "МегаВселена". 

В нов документален филм, наречен "Експедиция нова Земя", който е част от серията на Би Би Си "Утрешният свят", Хокинг твърди, че времето за Земята изтича. 

Хората трябва да напуснат планетата, за да оцелеят от предстоящите климатични промени, метеоритни удари, епидемии и пренаселване. 

Виж още: Хокинг: Спрете да търсите контакт с извънземните, опасно е

След като бе излъчвана 38 години, поредицата "Утрешният свят" беше спряна от Би Би Си преди 14 години. Сега тя се възобновява и според запознати ще бъде много по-силна и интересна. 

"Обединихме се около една проста и доста смела амбиция - да се въоръжим със знания за да осмислим бъдещето пред нас", казва Тони Хол, генерален директор на Би Би Си. 

"Дали ще е създаването на изкуствен интелект, дали изчезването на работещите антибиотици, пътуване до Марс или 3D принтери произвеждащи храни, науката променя света много бързо", разказва още Хол. 

Виж още: Стивън Хокинг: Глупостта и алчността са най-голямата опасност за човечеството

Новият епизод на "Утрешният свят" не е първото място, където Хокинг говори за нуждата да бъде изоставена планетата Земя, но за първи път намалява срока за тази "евакуация" на 100 години. През 2016 г. на дебат в университета Оксфорд, Хоукинг беше споменал, че за да се спаси, човечеството трябва да напусне Земята идните 1000 години.