Първите два филма обаче са донесли близо 2 млрд. приходи плюс допълнителна реклама на Нова Зеландия, която приема още една мегапродукция - трите продължения на "Аватар"

"Уорнър брос" се довериха на режисьора Питър Джаксън и новата му трилогия по Дж.Р.Р.Толкин се отплаща с многомилионни печалби. Разходите обаче също са внушителни - според агенция "Асошиейтед прес", която се позовава на финансови документи, става дума за 745 млн. долара, средно по четвърт милиард на филм.

И това е сумата само към март т.г., девет месеца преди декемврийската премиера на финалния филм, прекръстен на "Битката на петте армии" (вместо заглавието от книгата "Дотам и обратно").

За сравнение - разходите по предишната трилогия "Властелинът на пръстените" са били тройно по-малки, но пък сега филмите се снимат в нов 3D формат и уникалните 48 кадъра в секунда, т.нар. "висока кадрова честота" (HFR 3D).

Виж още: Китай става най-важният кинопазар

Освен тези подробности "Холивуд рипортър" припомня, че в началото "Хобит" трябваше да се екранизира в два филма, които се очакваше да струват по около 150 млн. долара. Джаксън обаче засне всичко наведнъж в Нова Зеландия и успя да убеди киностудията, че има достатъчно материал за трилогия.  

Голямото дърво в автентичното Графство на хобитите в Нова Зеландия, където са заснети сцени от трилогиите по Дж.Р.Р.Толкин "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Хълмовете, където е пресъздадено Хобитово, с общо 44 къщи, се намират на два часа път с кола от Окланд - на територията на действаща ферма за овце край градчето Матамата, в региона Уайкато. Снимка: Ian Brodie (PRNewsFoto/Tourism New Zealand)

"Хобит: Неочаквано пътешествие" донесе 1,011 млрд. долара в световен мащаб, а продължението "Пущинакът на Смог" - 958 млн.

Видео: Добре дошли в Средната земя!

Страната улеснява снимането на високобюджетни филми, като предлага данъчни облекчения, а следващата мегапродукция там е трилогията на Джеймс Камерън - продължение на най-печелившия филм в историята, "Аватар". 

Така в местната икономика ще бъдат похарчени поне 412 млн. долара, вкл. за специалните ефекти, а 90% от наетите за снимките актьори и статисти ще са местни жители. Това са договорили с новозеландското правителство "Туентиът сенчъри фокс" и собствената компания на режисьора "Лайтсторм ентъртейнмънт", а ответната страна им гарантира 25% отстъпка от разходите.

Виж още: Култов художник иска да забрани "Аватар"

Камерън е предложил услугите си и като съветник на новозеландските кинотворци, които искат да пробият в международен план, а в замяна в DVD изданията ще бъде включен рекламен филм за Нова Зеландия.

Кампанията около "Хобит" също популяризира родината на режисьора. Най-новият промоклип с героите на Толкин е поредната видеоинструкция за безопасност, заснета за националния авиопревозвач.

Специална поява в близо петминутното "епично видео" имат актьорите Силвестър Маккой (магьосника Радагаст), Дийн О'Горман (джуджето Фили) и съоснователят на студиото за специални ефекти Weta Workshop сър Ричард Тейлър.