Мохамед Булел се нареди сред терористите, окървавили Европа - макар че нищо от живота му доскоро не е загатвало, че клони към идеологията на екстремизма. Младият мъж бил бисексуален, психически нестабилен и радикализиран отскоро, разкри следствието

Няколко дни след поредното терористично нападение на френска земя разследващите все още търсят потвърждение, че извършителят е екстремист, свързан с Ислямска държава, които се обявиха за негови "вдъхновители".

Най-новите разкрития за 30-годишния Мохамед Булел, който прегази стотици свои съграждани по крайбрежния булевард на Ница в нощта на националния празник? Че е бисексуален и си търсел нови партньори чрез приложения за запознанства.

Според френската BFMTV разследването установило, че младият мъж водел активен сексуален живот, а в телефона му били открити снимки на негови завоевания и от двата пола.

Бисексуалността и хомосексуалността са забранени от исляма, припомня "Нюзуик" - макар близки и приятели на Булел в Ница да разкриват, че той не се държал като ревностен мюсюлманин, поне не доскоро. Съседите му го описват като агресивен самотник, който обичал да си попийва, да вдига тежести във фитнеса и да танцува салса.

Животът, който водел, бил твърде далеч от религиозните представи - хапвал свинско, взимал наркотици, имал "разюздани" сексуални преживявания, разказва прокурорът Франсоа Молин, но уточнява, че напоследък Булел проявявал открит интерес към ислямистките групировки.

Виж още: Защо терористите атакуват точно Франция?

Неговите първи търсения в интернет за строфи от Корана и джихадистка пропаганда датират от 1 юли - две седмици преди 14-и. Чел също за неотдавнашните убийства на полицаи в Далас и край Париж, както и за стрелбата в Орландо. Имал запаметени снимки на Осама бин Ладен и знамето на Ислямска държава.

Десетина дни преди планираното нападение си пуснал и брада - като казал на приятелите си, че го прави по "религиозни причини". Наел 19-тонен хладилен камион, с който проникнал лесно на местопрестъплението - обяснявайки на патрулите, че носи сладолед за децата...

Следователите са открили в телефона му доказателства и че не е действал сам - есемес, изпратен точно преди атаката, настоява съучастникът му да донесе още оръжие. Получателят на съобщението е задържан от властите заедно с още няколко души.

Оръжейният арсенал, открит в тежкотоварния автомобил обаче, се оказа фалшив - с изключение на пистолета, с който влязъл в престрелка с полицаите, преди да бъде убит.

Французите превърнаха лобното му място на Английската алея в бунище, струпвайки грамада от камъни и отпадъци.

Заедно с известно количество селфита и търсения за адреси на фитнес зали и салса барове, в телефона на разведения баща на три деца били открити и връзки към сайтове, където се показват екзекуции - без да е ясно дали са свързани с Ислямска държава или не.

И неговата сестра, и баща им потвърждават, че Мохамед бил принуден дълго време да ходи на психиатър, а през 2002-2004 г. получил нервен срив.

След края на тридневния национален траур във Франция точният мотив за масовото убийство остава неясен, но френският премиер Мануел Валс коментира, че извършителят бил радикализиран много бързо и това е позволило на Ислямска държава да го провъзгласи за свой боец.

Трагедията напомня и друг подобен инцидент - в австрийския град Грац, когато имигрант се вряза с автомобила си в тълпата, като уби няколко души, сред тях и българче. Тогава се оказа, че мъжът бил психически нестабилен покрай развода си.

Булел също имал достатъчно причини да бъде отчаян от живота - неотдавна изгубил работата си като доставчик, живеел сам и бил в развод, след като жена му го изпъдила от дома им преди година.

Същевременно Би Би Си отбелязва, че Ница си е спечелила слава не само като перлата на Лазурния бряг, но и като гнездо на джихадисти. Според социални работници една от причините за успеха на екстремистката идеология там е, че оправдава и най-дребните криминални деяния, стига да са насочени срещу "врага".

На хлапетата се казва, че живеят в страна на неверници и е напълно оправдано да крадат и нападат хора - а после лесно биват вербувани за бойци на ИДИЛ, обясняват местни наблюдатели.

Виж още: "Шарли ебдо" и френското общество, година по-късно

Същевременно притеснително голям брой младежи в страната не се смятали за французи, макар да са трето, четвърто, дори пето поколение граждани на републиката, а се определяли като мароканци, алжирци или тунизийци.

Проблемът е, че наличието 40% безработица "намалява имунитета" на маргинализираните общности и позволява разпространението на "микробите", обяснява имам от имигрантските райони на Ница. Той забелязал тенденцията към радикализация още през 2010 г. и днес я определя като "отворена рана" за мюсюлманите във Франция.

Самият Булил, който е роден в Тунис, ходил в родината си за последно преди четири години. Съгражданите му и там са в шок, защото го помнели като нормален човек от заможно семейство.

Във Франция обаче имал криминално досие заради заплахи, прояви на насилие и дребни кражби. А мнозина от френските атентатори, като се започне от Мохамед Мерах в Тулуза през 2012 г., са започнали пътя си към радикалния ислям именно като апаши.

Виж още: Коментарът на Руслан Трад след опита за военен преврат в Турция и терористичното нападение в Ница

Източник: "Нюзуик", Би Би Си