12 полицаи бяха простреляни, петима от тях смъртоносно, на митинг срещу полицейското насилие в центъра на града, а заподозреният, ликвидиран от спецчастите, заяви, че е действал в знак на протест срещу убийствата на чернокожи от пазители на реда

12 полицаи бяха ранени, а петима от тях починаха, след като снайперист откри огън от засада по време на митинг в Далас, щата Тексас. Сред засегнатите от куршумите има и двама цивилни граждани.

Мирната демонстрация на движението Black Lives Matter беше предизвикана от последните две прояви на полицейско насилие в щатите Луизиана и Минесота, където афроамериканци бяха застреляни от служители на реда, а очевидци заснеха инцидентите с мобилни телефони.

25-годишният Майка Екзейвиър Джонсън, заподозрян за стрелбата, се укри наблизо в гаража на колежа "Ел сентро", влeзе в престрелка със спецчастите и няколко часа по-късно беше съобщено, че е мъртъв, неутрализиран чрез взривно устройство в дистанционно управляван робот.

В преговорите преди това той заявил, че краят е близо и възнамерява да ликвидира още повече полицаи. По думите му около сградата и в целия градски център са заложени бомби, но при две щателни претърсвания не бяха открити експлозиви.

Джонсън признал, че е действал сам с намерение да убива униформени бели, тъй като бил разстроен от случаите с полицейско насилие над афроамериканци.

Видео: "Пуси райът" посветиха първото си англоезично парче на американец

Бивш военен, той служил няколко месеца в Афганистан, а щом се върнал, започнал да си търси работа в строителството, каквато квалификация имал. Последно бил нает като асистент и шофьор на деца и възрастни с ментални проблеми, а петъкът му бил почивен ден.

Атаката е била планирана, категорични са разследващите. Задържани във връзка със стрелбата бяха трима души, сред тях и жена, които отказали да съдействат при разпитите.

Междувременно издирваният, чиято снимка беше разпространена в медиите, се предаде доброволно и по-късно бе установено, че не е съпричастен със стрелбата, а просто е участвал в протеста.

Това е най-смъртоносното нападение срещу силите на реда от 11 септември 2001 г. насам, когато сред загиналите при терористичните актове в Ню Йорк имаше и 72-ма полицаи.

Според статистиката в САЩ само тази година, без да се броят жертвите от Далас, при изпълнение на служебните си задължения са загинали 53-ма полицаи, 21 от тях - от огнестрелно оръжие. През 2015 г. този дял е бил 39 от общо 130 смъртни случая.

Очевидци са заснели снайпериста с мобилни телефони от балконите на съседни сгради, а свидетели твърдят, че са чули десетки изстрели.

Източник: По материали от Си Ен Ен