2/3 от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети дори предвижда да наема нови кадри

Повече от половината от работодателите ще повишат възнагражденията на служителите си през 2017 г., показва проучване на бизнеса, цитирано от Нова телевизия.

Очакванията на бизнеса за по-високи възнаграждения на служителите идват основно заради липсата на добре подготвени кадри в отделните сектори.

Прогнозите са за среден ръст между 5 и 7% през 2017 г. - като увеличение на заплатите планират повече от половината от работодателите, при 47% ще има замразяване на доходите, а намаление на доходите не се очаква.

Ръст в продажбите догодина очаква всеки трети работодател, средно с 3-4%. А когато работата расте, растат и заплатите на служителите.

По-високи заплати се очаква да има в сферите на туризма, комуникациите, аутсорсинга, в IT сектора, както и в машиностроенето и електротехниката.

Ръстът в заплатите няма да е за сметка на съкращения. Точно обратното - 2/3 от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети дори предвижда да наема нови кадри.

Всеки трети работодателя смята, че минималната заплата в страната трябва да надскочи 460 лв. - колкото е планирана за догодина.

Източник: Нова телевизия