Колкото повече време прекарваме на открито през зимата, толкова по-бързо губим тегло

Може би сте забелязали, че зимно време по-лесно се отслабва. Парадоксално на общоприетото схващане, че лятото е сезонът на отслабването, тъкмо пред студените месеци излишното тегло сякаш се регулира само.

Учени от университета на Женева са открили, че най-добре се свалят килограми през зимата. Колкото по-дълго е навън човек през този сезон на годината, толкова по-бързо губи от излишното си тегло, съобщава "Дарик".

Швейцарските специалисти са извършили изследване с гризачи. Те са установили, че при температура 6-10 градуса по Целзий опитните животни са изгаряли два пъти повече калории, отколкото при по-високи температури.

От студа измират някои бактерии и молекулярни компоненти, свързани със затлъстяването, твърдят учените.

През зимата организмът по-лесно се преустройва. При ниски температури в стомаха се произвеждат хормони, които влияят на активността на мозъка. Централната нервна система започва по-бързо да контролира процеса на изгаряне на мазнините.

Освен това отдавна е известно, че при студ белите мазнини се превръщат в кафяви.

Белите мазнини се наричат още мастна тъкан. През тях минават много малко кръвоносни съдове, затова цветът им е бял или бял с леко жълт оттенък. Белите мазнини са източник на енергия за тялото. Освен това служат като термо изолатор за органите в тялото и предпазват от нараняване (например при падане). При мъжете и жените белите мазнини се трупат на различни места.

Кафявите мазнини от своя страна са изградени от няколко малки липидни капчици и митохондрии, съдържащ желязо. Комбинацията между желязо и факта, че през кафявите мазнини минават много кръвоносни съдове, е причина за тъмния цвят на мазнините.

Кафявите мазнини се намират предимно отпред и отзад на врата, както и между плешките. На тези места температурата е с до 1 градус по-висока. Кафявите клетки изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Понеже горят калории, кафявите мазнини често са наричани добри мазнини.

Източник: "Дарик"