Според прокуратурата публикуването на снимки от модни ревюта и разпространението на "културата на голота от западен тип" покваряват иранците

Иран затвърждава позициите си на една от най-консервативните държави в света. В страната общо 12 души от модния бранш бяха осъдени за "разпространение на проституция" чрез снимки онлайн, съобщава Би Би Си.

Съдът в Шираз постанови осемте жени и четиримата мъже да излежат присъди от 5 месеца до 8 години затвор, оповести адвокатът им пред журналисти. 

Сред обвиненията срещу 12-те иранци фигурира разпространение на проституция и подстрекаване към разврат чрез публикуване на непристойни кадри в интернет. Те обаче са отхвърлили обвиненията и смятат да обжалват.

Освен ефективната присъда осъдените са получили и забрана да работят в модния бизнес, както и да пътуват в чужбина 2 години след излежаване на присъдата. 

Виж още: Арестуваха шестима иранци заради Happy на Pharrell

Според прокуратурата публикуването на снимки от модни ревюта и разпространението на "културата на голота от западен тип" покваряват иранците.

По думите на адвоката мъж е осъден на 6 г. затвор и му е наложена забрана да работи като журналист или държавен служител 2 години след изтърпяването на наказанието. Жена и мъж са пратени в затвора за 5 години и им е забранено да работят като дизайнери на облекла, а друг иранец е получил присъда от 2 години и забрана да работи като фотограф.

Модната индустрия в Иран като цяло е подложена на разследване. По-рано тази година прокуратура в страната започна акция срещу "неислямското" поведение на манекените.

Виж още: Кои са най-опасните за християни държави по света

През май прокурорът на Техеран за киберпрестъпления обяви, че са арестувани 8 души, които са качвали снимки на жени без забрадки в социалните мрежи. Според законите на Иран всички жени трябва да покриват косите си на публични места.

Задържаните бяха сред 170-те модели, фотографи, гримьори, салонни управители и дизайнери, за които има данни, че са участвали в онлайн изяви.

Източник: Би Би Си