От 16 декември до 26 януари в СГХГ е подредена изложба с близо 100 фотографии на известни българи, позирали пред тандема от 1992 г. насам

На откриването, този понеделник от 18 ч., Борис Мисирков и Георги Богданов представят и фотокнига към изложбата, издадена от ИК "Жанет 45", с текстове от Георги Лозанов, Мария Василева и Валтер Зайдл, който е и куратор на експозицията.

Фотографи, кинематографисти, автори на визуални кампании и пълнометражни документални филми, на клипове и късометражни филми, идеолози и основатели на продуцентската компания "Агитпроп" и съучредители на Българското фотографско сдружение, Борис Мисирков и Георги Богданов са сред най-ярките имена на съвременната културна сцена.

С изложбата в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) те показват над 80 портрета на известни представители на българската културa и обществения живот у нас. Изложбеното пространство се превръща във фотографски спектакъл, но едновременно с това поднася синтезиран портрет на цялото общество през лицата на някои от най-забележителните му герои.

Фотографиите в тази изложба са създадени през периода 1992-2013 г. Авторите портретуват своето поколение и своята среда - съвременни български актьори, режисьори, оператори, фотографи, писатели, продуценти, музиканти, телевизионни водещи, приятели.

Сред тях са Явор Гърдев, Мартичка Божилова, Надежда Косева, Георги Тенев, Камен Донев, Койна Русева, Снежина Петрова, Деян Донков, Нина Николина, Иван Лечев, Денис Ризов, Андрей Баташов, Стефан Вълдобрев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Мая Бежанска.

В линията на разказа са включени и български политици, както и чужденци, преминали по един или друг повод през живота на авторите: Антонина Стоянова, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Терънс Трент Д'Арби, Хавиер Марискал, Исей Мияке, Дейвид Карсън, Елиот Ърлс.

Преди месец в интервю за Bulevard.bg Борис и Георги ни разказаха: 

Борис Мисирков: През декември ни предстои проект, който подготвяме от половин година. Едно безкрайно заравяне в нашия архив от последните 20 години, от който извадихме заедно с наш австрийски приятел и много сериозен куратор - Валтер Зайдл, 86 портрета, които трябва да виснат в Софийската градска галерия през декември.

Георги Богданов: Накратко, правим най-мащабната фотографска портретна изложба за годината. Хората по снимките са част от нашия живот, а неизбежно и от някакъв артистичен елит, актуален сега. Много любопитно четиво. Да видиш как някакви хора са изглеждали преди 20 години. Много сериозна портретна изложба. Ненапразно кураторът е австриец, специално подбран, за да може да бъде максимално обективен по отношение на това тези изображения да имат и фотографска стойност. Не искахме да са събрани, защото просто са сантиментални или човекът е известен.

В изложбата има две групи портрети - представителни и свободни. Първите следват законите на класическата студийна фотография с предпочитание към фронтални пози, неутрални фонове и статично аранжирани композиции. Вторите носят характера на случайно уловения кадър с необичайни гледни точки и позиции. С тях те създават два образа на едно поколение - освободено, но и съсредоточено в целите и мисията си.

В работата си Борис Мисирков и Георги Богданов използват прийоми от класическата и рекламната фотография, примесени с похватите на моменталната снимка, като по този начин изграждат вълнуващ фотографски език.

Присъствието на портретуваните, както и категоричният, изпълнен с много вкус и усет стил на авторите превръщат проекта в позитивен знак за времето от последните две десетилетия.

Ето какво ни сподели и кураторът Валтер Зайдл за работата си по проекта: 

- Трудно или лесно ти беше да подбереш фотографиите, като се има предвид, че не познаваш хората на снимките?

- По-трудната част бе да се заровя в почти 20-годишен архив. Трябваше да прегледам между 2000 и 3000 фотографии и да избера от тях. Разбира се, постоянно питах кои личности са познати и кои не на българската публика. Така селектирах една част с портрети на известни имена, след което една с по-лични снимки, на които са приятели и колеги на Богдан и Георги.

Имаме част с по-концептуални черно-бели портретни снимки, след което отделих по-цветни, но не абсолютно цветни кадри; има и такива с леко ироничен намек и движение и други, които са по-статични. 

Заиграхме се с няколко теми, но интересното е, че кадрите в изложбата, а и в книгата, не са подредени по хронологичен ред и единственият вариант да разпознаеш кога са правени е, ако познаваш лицата на снимките. 

Изложбата "Мисирков / Богданов - Портрети '92-'13" се открива на 16 декември от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия, ул. "Ген. Йосиф Гурко" 1. Имате време да я разгледате до 26 януари 2014.