"Българската Коледа" и коледни песни с участниците и журито в "Музикална академия" са сред акцентите в програмата на телевизиите през почивните дни, но най-наситеният със събития музикален маратон е по БНТ1

Благотворителната инициатива на президентската институция (BGKoleda.bg) тази година се организира за 11-и път. Заключителният концерт в Народния театър "Иван Вазов" (25 декември, 20 ч.) този път се излъчва на живо по Нова телевизия с участие на някои от най-популярните й лица.

Музикалните изпълнители включват Йорданка Христова, Орлин Горанов, Любо Киров, ансамбъл "Чинари", квартет "Славей", трио "Сопрано", Жана Бергендорф и Ана-Мария от "X Factor-2" заедно с най-възрастната финалистка Людмила Йовчева, Богдана Петрова, Рафи и детската вокална група "Бон-бон".

Мотото на кампания 2013-2014 e "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух". Целта на "Българската Коледа" през следващата година е да осигури високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната.

Предишната кампания под егидата на държавния глава Росен Плевнелиев постави на фокус рехабилитацията на децата с неврологични заболявания и е помогнала за лечението на най-голям брой малки пациенти - 485.

Същата вечер, но от 23,45, Нова телевизия пуска запис от друг концерт - на BG Music Channel, а малко преди полунощ на Бъдни вечер ефира им превзема канадският изпълнител Майкъл Бубле, който има немалко коледни песни в репертоара си - например Santa Claus Is Coming to Town.

Американската класика отпреди 80 години бе изпълнена, с атрактивна хореография, и от победителката в "Музикална академия" Поли Генова в последния концерт, когато четиримата финалисти се представяха с празнични парчета.

Броени дни след финала участниците в музикалното риалити също изнасят концерт навръх Коледа - по Тв7 на 25 декември от 20,30 ч.

Освен Поли Генова, Кичка Бодурова, Дичо, Сантра, младите Прея и Георги, на сцената излизат менторките Мариана Попова, Рут Колева и Катя от дует "Ритон" с половинката си Здравко и останалите пеещи членове на журито Люси Дяковска и Георги Христов.

Чрез гласуване онлайн зрителите сами са избрали репертоара им за празничната вечер: "Бог се роди, Коледо", "Тих вълшебен ден", "Рождество", "Еленът Рудолф", "Чуден сън", Silent Night, White Christmas, Have Yourself a Merry Little Christmas, Jingle Bells, Let It Snow, Jingle Bell Rock, Last Christmas.

Би Ти Ви също включва музикални акценти в празничната си програма. Филмът на Георги Тошев "Лили Иванова - Необяснимо" (28 декември от 17 ч.), разкрива на зрителите една непозната страна на примата, която от десетилетия насам владее българската попсцена. 

Предаването "Търси се" пък изпраща 2013-а със специално издание, събрало най-емоционалните срещи, най-забавните моменти и най-емблематичните гости през отминалата година.

Актьорът Васил Драганов, популярен като Радко Чеканов от сериала "Столичани в повече", танцува Gangnam Style в "Търси се" през март. Снимка: Стоян Гребенаров

В студиото на Меги и Нели са танцували много популярни личности, а как са се представили може да си припомните на 22 и 29 декември от 11 ч., когато водещите показват отново най-атрактивните изпълнения на събеседниците си. 

Ако сте пропуснали най-грандиозните шоу-спектакли през изминалата година, някои от тях също са в празничната програма на Би Ти Ви: коледният концерт на Веселин Маринов (25 декември, 12,30 ч.), 35-годишнината на група "Сигнал" в "Арена Армеец" (30 декември), годишните награди на "Планета Пайнер" (след полунощ на Нова година).

Видео: Коледният клип на Роби Уилямс

От 12,30 ч. на 24 декември, докато тече подготовката за Бъдни вечер, телевизията пуска и двучасово шоу на Роби Уилямс.

БНТ, от своя страна, залага и на класическата музика, като излъчва пряко коледното музикално матине от зала "България" на 25 декември от 11 ч. по БНТ2 и БНТ Свят.

За концерта симфоничният оркестър на БНР с диригент Емил Табаков, Детският радиохор и перкусионистите от Националното музикално училище "Любомир Пипков" са подготвили популярни произведения като "Радост за света" от Хендел, "Коледна песен" от Адолф Адам , "Приспивна песен" от Шуберт, Детска симфония от Хайдн.

Специално участие взимат сопраното Ина Кънчева и първата флейта на симфоничния оркестър Явор Желев. Аранжиментите за концерта са дело на проф. Атанас Атанасов, а в програмата са още творби от Бах, Хайдн, Моцарт, Гуно, Респиги, Римски-Корсаков, Цезар Франк, Франц Грубер и Панчо Владигеров.

Виж още: Нова година на площада за 15-и път

Това обаче не е единственият акцент в музикалния маратон на БНТ по празниците. Началото му е на 23 декември с друг юбилеен гиг на група "Сигнал" - на "Аполония 2013" през септември (от 18,45 ч.), както и със запис от пролетния концерт "Изкуството на бигбенда" с Орлин Павлов, Васил Петров, Хилда Казасян и "Брас асоциация" (в 22,30).

Двете части на спектакъла "Болярите на танца" на фолклорния ансамбъл "Чинари" гледайте в обедните часове на 24 и 26 декември. На Бъдни вечер концертната програма по БНТ1 започва с Елтън Джон (в 18,55 ч.), продължава от 20,30 с юбилейния спектакъл на Йорданка Христова "Влюбена в живота" и завършва след полунощ с шоуто на "Тейк дат" в Манчестър (от 0,15).

На Рождество от 15,05 ч. държавната телевизия излъчва традиционния концерт "Коледни звезди" с певци като Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Васил Петров, дует "Ритон", Милица Гладнишка, Рафи, Дони и Нети, Тони Димитрова. Програмата за 25 декември включва още благотворителния концерт на Графа и УНИЦЕФ "Заедно за децата на България" (от 18,15 ч.), както и участието на Ерик Клептън във фестивала на китарата (в 22,35). 

В програмата на БНТ1 за 26 декември, от 22,20 ч., е и запис от юбилея на поета Александър Петров, който се състоя тази есен под наслов "Бъди какъвто си", с най-обичаните БГ песни по негов текст, изпълнени от "Сигнал", "Фактор", "Д2", "Диана експрес", Стенли, Веселин Маринов, Нели Рангелова, Георги Христов и много други.

След последния работен ден за годината, 27 декември, може да релаксирате с концерта на Карлос Сантана (по БНТ1 от 23,50 ч.), а по същото време в съботната вечер - с група "Форинър".

От 19 ч. на 29 декември, на живо от зала "България", се излъчва новогодишният концерт на Софийската филхармония, а часът след полунощ е запазен за холандската джаз сензация Каро Емералд, която няма начин да не сте чували с най-популярното й парче.