Лили Джеймс ("Пепеляшка") е Мерил Стрийп на младини в продължението на хитовия филмов мюзикъл с песните на АББА, което е едновременно предистория - и включва дори баба Шер (видео)

Mamma Mia! Here We Go Again е едновременно продължение и предистория на филма от 2008 г., който екранизира мюзикъла с хитовете на АББА, създаден от Катрин Джонсън и Филида Лойд.

Виж още: Mamma Mia! - мюзикълът с песни на АББА в Софийската опера и на Белоградчишките скали

Актьорите се завръщат в старите си превъплъщения, но сюжетът е пренесен години назад, за да покаже и младите им версии.

Чаровната Лили Джеймс ("Пепеляшка", сериала "Имението Даунтън") е младата Мерил Стрийп, а екранните й приятелки Кристин Барански (сериалите "Добрата съпруга" и "Добрата битка") и Джули Уолтърс (Моли Уизли в поредицата "Хари Потър") се подмладяват в лицето на Джесика Кийнън Уин и Алекса Дейвис.

Пиърс Броснан, Колин Фърт и Стелан Скарсгард на младини се играят съответно от британските актьори Джеръми Ървайн ("Боен кон"), Хю Скинър (сериалите Fleabag и "Полдарк") и Джош Дилън (дебютирал в "Съюзени").

Виж още: Всички 20 номинации на Мерил Стрийп за "Оскар" (снимки, видео)

Сред звездите в премиерния филм, с българско заглавие "Mamma Mia: Отново заедно", отново са двойката Доминик Купър и Аманда Сийфрайд като Скай и Софи, вече бременна с внучето на Дона. 72-годишната носителка на "Оскар" Шер се присъединява към актьорския екип като майката на Дона, също блондинка, и пее Fernando в дует с Анди Гарсия.

Липсата на Мерил Стрийп в първия трейлър обаче сериозно притесни феновете, които се питаха разтревожено: "Жива ли е Дона?"... Отговорът, уви, става известен още в самото начало на филма.

Присъствието й с ретроспективни кадри в следващия трейлър не повдигна завесата, но предложи повече от (пра)баба Шер...

Този път режисьор на филма е Ол Паркър, сценарист на ансамбловата комедийна драма "Най-екзотичният хотел "Мариголд" и продължението й, съпруг на актрисата Танди Нютън.

Той е и автор на сценария за Mamma Mia! 2, по сюжет, разработен от Катрин Джонсън и ветерана на британската комедия Ричард Къртис, който е сред екипа изпълнителни продуценти заедно с Том Ханкс, жена му Рита Уилсън, режисьорката на оригиналния филм Филида Лойд. 

Авторите на песните Бени Андершон и Бьорн Улвеус също са в продуцентския екип, но се появяват и в ключови сцени от филма.

Виж още: АББА някога, днес и в последното си видео

Mamma Mia! Here We Go Again е по кината от този петък, 20 юли, когато се навършват 10 години от излизането на първия Mamma Mia!, който стана кинохит и най-продавания филм на DVD във Великобритания. Междувременно в Софийската опера и балет тази седмица с огромен успех се играе българската постановка на хитовия мюзикъл (в превод на Милена Боринова), която след това се пренася на откритата сцена под Белоградчишките скали...

"Mamma Mia! Отново заедно" също изобилства от прекрасни природни гледки, тъй като голяма част от действието се развива отново на измисления гръцки остров Калокаири. Вместо обаче на Скопелос, част от Спорадските острови в Егейско море, филмът е заснет в Хърватия, на адриатическия остров Вис.