След като се снима в продължението на Mamma Mia!, 72-годишната носителка на "Оскар" записа и цял албум с кавъри на АББА. Чуйте как звучат нейните версии на 10-те хита, сред които класики като Dancing Queen, Mamma Mia!, SOS, Chiquitita, Fernando...

Dancing Queen (Кралица на дансинга), взел заглавието си от едноименната песен, е 26-ият албум на Шер, който излeзe на 28 септември и съдържа само кавъри на АББА. Идеята тръгва от участието й във филма "Mamma Mia: Отново заедно", минал по кината това лято.

"Бившият ми агент, мой много добър приятел, стана шеф на киностудията "Юнивърсъл". Един ден ми се обади и каза: "Имаш роля в Mamma Mia 2" - и затвори", разказва живата легенда на попмузиката, която вече е на 72.

Героинята й Руби Шеридан е певица, майка на Дона - макар че едва три години по-млада от Мерил Стрийп, - и баба на Софи (Аманда Сайфрид).

Песента, с която Шер се изявява в саундтрака, е "Фернандо" (1976), най-продаваният сингъл на АББА. Английският текст на Бьорн Улвеус всъщност е диалог между двама старци, ветерани от войната между Мексико и щата Тексас.

"Лежах под открито небе в една лятна нощ, гледах звездите и стиховете ми изникнаха в главата изведнъж. Пиша всички свои песни като малки истории. Щом реших, че заглавието трябва да е "Фернандо", си представих двама възрастни революционери от Мексико, осеяни с белези, които седят навън в една звездна нощ и си говорят за спомените от онова време", разказва авторът.

Fernando на Шер, в дует с актьора Анди Гарсия, е кулминацията на филма, който е едновременно предистория и продължение на Mamma Mia! (2008), екранизация на популярния джубокс мюзикъл, поставен през юли и на български в Софийската опера и балет. Изпълнението й в албума обаче е самостоятелно.

Нейният сингъл от саундтрака й даде възможност да има хит в класациите през всяко десетилетие от 60-те насам - рекорд, който не е постигал никой друг изпълнител. Fernando и Super Trouper, която пее заедно с останалите звезди във финалните кадри на филма, я вдъхновяват да запише цял албум с кавъри на АББА - във версии, по-различни от оригиналните.

Виж още: Песните на АББА в мюзикъла Mamma Mia! (видео)

Повечето са в характерния за нея диско стил, но не липсват и балади като One of Us.

Сред песните, по които е работила в звукозаписното студио, са още: Waterloo, The Name of the Game, Chiquititta, Mamma Mia!, The Winner Takes It All и SOS, представена на живо в шоуто на Елън Дедженъръс.

Във феминисткия видеоклип на SOS пред камерата вместо Шер застават статистки в ретро облекло от 70-те, между които австралийската певица Бети Ху, трансджендър актрисата Трейс Лисет (сериала Transparent) и Румър Уилис, една от дъщерите на Деми Мур и Брус...

Първият кавър, който чухме в нейния аранжимент, беше Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), споделен в социалните мрежи заедно с премиерната дата на албума. По-късно беше пусната и разширена денс версия в стила на хитовете й от 90-те Believe и Strong Enough.

Междувременно в края на юни в Чикаго се състоя премиерата на собствения й джубокс мюзикъл The Cher Show, където в нейната роля влизат три различни актриси. Спектаклите на Бродуей започват през декември, а преди това, през септември и октомври, Шер е на обиколка в Австралия и Нова Зеландия с турнето Here We Go Again, което догодина продължава с поредица концерти и в САЩ.

Шер - с рождено име Шерилин Саркисян - е сред най-големите американски попзвезди през втората половина на ХХ век. Родена е на 20 май 1946 г. в Калифорния. Believe от 1999 г. е най-успешният й сингъл, влязъл в Топ 10 на популярните песни по света в допитване на Би Би Си.

Започва да пее още като тийнейджърка заедно със Сони Боно, с когото се запознават през 1962-ра, по-късно стават съпрузи и дует - Сони и Шер. През 70-те двамата водят и собствено вариететно тв шоу (The Sonny & Cher Comedy Hour), но се разделят през 1975 г.

Междувременно започва да се снима и в киното, а през 80-те играе в роли, с които печели и награди - вкл. "Оскар" през 1987 г. за "Лунатици" (Moonstruck), където й партнира Никълъс Кейдж. Статуетката й е връчена от актьорите Пол Нюман и Чеви Чейс, а начинът, по който е облечена, се нарежда сред най-ексцентричните тоалети от червения килим на церемонията.