Някои препоръки от учените, които тези дни излязоха със стряскащ доклад, който предупреждава, че настъпва нова - шеста поред - ера на изтребление

Силите, които причиняват поредното масово изчезване на животински видове (шесто за близо 5-те милиона години история на планетата) застрашават и човечеството, предупреждават учени от Станфорд.

През следващите няколко десетилетия унищожаването на местообитанията и климатичните промени могат да предизвикат

срив в екосистемите по цял свят,

като с това ще забравим и за ползите от тях - например поддържането на равновесие между газовете в атмосферата.

Всеки път, когато един животински вид изчезне завинаги, ние се приближаваме още повече до "пълен разпад на цивилизацията, каквато я познаваме", обяснява д-р Херардо Себальос, преподавател от Института по екология към Автономния университет на Мексико.

Той и съавторите на доклада, публикуван миналия петък в научното списание Science Advances, са се постарали да го напишат така, че да бъде максимално достъпен за широката публика.

Според най-консервативните прогнози

бозайниците изчезват 28 пъти по-бързо в сравнение с началото на ХХ век, а земноводните - 22 пъти. По-драстичните варианти на тези числа са съответно 55 и 100 пъти.

Ако равнищата спрямо 1900 г. се бяха запазили, бройката на видовете, изгубени само през последния един век, щеше да си отиде за доста по-дълъг период, между 800 и 10 хил. години

Масовото унищожение на видове е причинено от загубата на местообитания, замърсяването, климатичните промени и търговията с изделия, изработени от застрашени видове.

До унищожаването на местообитания се стига заради

разчистването на терени за селскостопанска дейност и дърводобива, нахлуването на видове пришълци, които превземат територията. Своя "принос" имат и емисиите парникови газове в атмосферата, които причиняват измененията на климата и повишават киселинността на океаните, а също така токсините, тровещи екосистемите.

Понастоящем застрашени са над 40% от всички земноводни видове и около 1/4 от бозайниците, сочат данните на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

Ако не предприемем значителни промени, ни чакат неизмерими загуби. Представете си свят без лъвове, носорози, слонове, без птици - няма да е същото, казва д-р Себальос.

Само през 2011-2014 г. например бракониери са убили заради бивните им над 100 хил. слона, сочи статистиката, огласена при спецакция на US Службата за опазване на дивата природа и риболовните ресурси, когато 1 тон контрабандни сувенири от слонова кост бяха докарани на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк и натрошени на прах. 

За онези, които са останали разтревожени от заключенията на учения, той дава няколко препоръки

как бихме могли да забавим новата вълна на изтребление:

- Карайте електрически или хибриден автомобил, ако можете да си го позволите.

- Яжте по-малко месо (също ако можете да си го позволите).

- Избягвайте продукти, които допринасят за унищожаването на местообитанията, например съдържащите палмово масло.

Последната стъпка е да оказваме постоянен натиск върху властите да прилагат по-строго мерките за защита на застрашените видове, защото на карта е поставено оцеляването на човечеството.

Биологът от Станфорд Пол Ерлих, който също е сред авторите на доклада, призовава за по-навременна консервация на застрашените видове, техните популации и хабитати, докато все още не е късно.

Източник: в. Ню Йорк таймс