Образованието, здравето, смартфонът, дори спортът по телевизията и домашният любимец могат всекидневно да предизвикват тревожност и влияят негативно на здравето ни

Освен първите седем фактора, които вече изброихме, има още поне 10 причини да страдате от стрес във всекидневието си, без изобщо да осъзнавате това.

1. Очакванията ви

Когато нещата не се развиват така, както сте планирали, разстройвате ли се или започвате да променяте плана в движение? Ако реагирате по първия начин, допринасяте за песимистичния си поглед върху живота и ролята на жертва, а това неусетно ви изцежда и физически, и емоционално. 

Вашето ниво на спокойствие е обратно пропорционално на очакванията ви, обяснява психиатърът д-р Кей Ийгър, който преподава на студенти в Охайо.

Това не означава, че не бива да си поставяте амбициозни цели или че трябва да се задоволявате с по-малко, отколкото ви се иска, разбира се. Важно е обаче и да бъдете реалисти, като осъзнавате какво действително е възможно и какво - не.

2. Собствената ви реакция на стреса

Ако се изправяте често пред стресови ситуации: работите прекалено много часове, пропускате заниманията във фитнеса и преяждате с боклуци - така само влошавате ситуацията.

Знаем, че движението и здравословното хранене ще помогнат на тялото ни да се справя по-успешно със стреса, но въпреки това често ги избягваме, и то точно когато се нуждаем най-много от тях, казва д-р Ийгър и заключава: "Хората трябва да се замислят как това ги тласка към нанадолнището и става по-трудно да му се противостои."

3. Много дини под една мишница

Ако си мислите, че сте по-ефективни, като вършите четири неща едновременно - лъжете се. Това само снижава производителността на труда, като същевременно качва нивото на стрес.

Проучване на университета на Ървайн от 2012 г. например установява, че хората, които отговарят на имейлите в хода на целия ден, докато вършат другите си задачи, имат по-чести промени в пулса (индикатор за менталния стрес), отколкото онези, които отговарят на всичките писма в електронната си поща в някакъв фиксиран час.

Виж още: 10 правила за имейлите от шефа на "Гугъл"

Ако се ограничите само с една задача едновременно, това гарантира, че ще й посветите максимума от своите способности и ще извлечете оптималното от ситуацията, за да не се притеснявате за нея по-нататък и да не се връщате да доработвате нещо, съветва социологът Скот Шиман от университета на Торонто.

И не се тревожете: Ще имате време за всичко. Всъщност може дори да установите, че разполагате с повече време, отколкото сте смятали, че имате.

4. Любимият ви спорт

Мачът на любимия ви отбор може да ви стресира - дори ако твоите хора спечелят. Тялото не прави разлика между "лошия" стрес на работното място или в житейски ситуации и "добрия" стрес, причинен от емоциите около поредната спортна среща по телевизията, обяснява Джоди Гилкрайст от сърдечносъдовата клиника в Бирмингам, към университета на щата Алабама.

Гледането на спортни събития дори може да задейства симпатиковата нервна система на организма, като освободи адреналин и намали притока на кръв към сърцето. Тези временни обстоятелства обикновено не са притеснителни, но с времето хроничният стрес може да доведе до високо кръвно и нараснал риск от заболявания.

И, разбира се, добавянето на алкохол и преяждането към ситуация, която и без това стресира тялото ви, не помага.

Може да не сте в състояние да контролирате изхода на мача, но може да ограничите ефекта от него върху тялото си, съветва в заключение Гилкрайст.

5. Дигиталните устройства

Независимо дали ги ползвате за работа или забавление, технологиите мога да имат значително влияние върху душевното ви здраве, казва д-р Ийгър. Психиатърът припомня, че използването на компютри и електронни четци непосредствено преди лягане може да доведе до неспокоен сън, а прекарването на твърде много време във виртуално общуване може да стовари допълнителен стрес върху контактите ви с хората на живо. (Освен това, писането на есемеси не отключва хормони, които ви карат да се чувствате добре, както го прави разговорът лице в лице.)

Виж още: Програмисти, счетоводители, магазинери... заместете екраните, спасете съня си!

Допълнителен стрес са смартфоните, които позволяват служителите да са на линия нонстоп, дори в извънработното си време, предупреждава Шиман и дава пример: "Докато са на почивка, хората си обещават да проверяват имейла си само за час, но проблемът с имейлите е, че са пълни с нови задачи, отговорности и дилеми, които няма да е лесно да извадите от съзнанието си, след като този час изтече."

6. Собственото ви (добро, надяваме се) здравословно състояние

Дори да нямате хронично заболяване и личният лекар да не ви съобщава най-лошата новина, дори хората в отлична форма се притесняват за фигурата си, за диетата, фитнеса и т.н. Всъщност хората, които прекаляват със следването на здравословен начин на живот, се излагат неволно на някои доста нездравословни странични ефекти.

Онези, които спазват нисковъглехидратна диета например, е по-вероятно да се почувстват минорно или стресирани, а по-голяма от обичайната умора могат да почувстват всички, спазващи някакъв (какъвто и да е) ограничителен хранителен режим.

Случва се дори някои да получат орторексия (мания по здравословното хранене) или гиморексия (мания по фитнес заниманията). Досущ всяка друга форма на перфекционизъм, тези проблеми могат да бъдат най-малкото стресиращи, а в най-лошия случай - изключително опасни.

7. Домакинската работа

Успокоява ли ви сгъването на прането или кара кръвта ви да кипи? Ако сте поставени в ситуация да смятате, че поемате несправедливо голям дял от къщната работа, дори приятни навремето занимания днес могат да ви се сторят мъчителни.

"Поделянето на домакинските грижи и родителските задължения е тънка работа, особено ако и двамата партньори работят извън къщи - напомня Шиман и допълва: - Собственото ви отношение към тях се променя в зависимост от това дали определяте това разделение на труда като справедливо или несправедливо."

8. Несигурността

Една от възможните дефиниции за стреса е "всяка възприета или реална заплаха", така че всяко съмнение, което изпитате, е в състояние да допринесе за всекидневните нива на тревожност, предупреждава Ийгър и пояснява: "Когато сте наясно, че нещо може да се промени във всеки момент, обикновено държите гарда вдигнат и е трудно да се отпуснете и да се зарадвате на каквото и да било."

Финансовата несигурност вероятно е най-очевидния стресов фактор - неяснотата дали ще запазите работата си при поредната вълна от съкращения или забавянето на заплатата, което се отразява върху покриването на кредити, комунални сметки и други лични задължения. Не бива да подценявате и други сфери на несигурност, например връзката с партньора или състоянието на жилището ви.

9. Домашният ви любимец

Няма значение колко обичате косматите си приятели - без съмнение грижите за тях добавят още и още задължения към препълнения ви график. Ежедневно. Дори здравите животни трябва да се хранят, да се разхождат, да се поддържат във форма чрез игрови занимания, да им се почиства или просто да им се обръща достатъчно внимание - да не говорим, ако питомецът ви се разболее или има някакъв недъг.

Видео: Тайният живот на домашните любимци

Домашните любимци могат да бъдат най-позитивния източник на безусловна любов, но в същото време поглъщат изключително много от енергията ви, твърди Ийгър. Хората често подценяват и стреса, който причинява загубата на питомеца им.

Връзката с домашния любимец е крайно емоционална, напомня още психиатърът и дава пример: "Хора от собствения ми офис са споделяли, че са плакали повече, когато е умряло кучето им, отколкото при кончината на свой родител."

10. Образованието ви

Дипломата за висше образование може да ви осигури по-добре платена работа, но макар че така ще си спестите тревогите около недостига на пари, рискувате вашата образованост да ви докара други типове стрес, сочи проучване от 2014 г., осъществено от Шиман и колегите му в университета на Торонто.

Резултатите сочат, че високообразованите личности са изложени на по-голяма опасност от стрес заради натиска, на който са подложени в работата, претоварването и извънредния труд, невъзможността да балансират между работата и семейството.

"По-високите нива в служебната йерархия носят и повече тежест, свързана с другите хора, които трябва да наглеждате или да оценявате с оглед на бъдещите им повишения - обяснява Шиман. - С този вид отговорност започвате да приемате по-лично некомпетентността и мързела, а това ви прави още по-тревожни."

Виж още: Какво богатите правят всеки ден, а бедните - не

Източник: Health.com