В живота ни има редица фактори, които действат подмолно върху спокойствието ни, а сред тях могат да се окажат дори любимите ни хора. Тук изброяваме само първите седем...

Парите, задръстванията в автомобилния трафик, строителните работници, които започват работа по ремонта на съседния апартамент в шест сутринта... Ако мислите, че това са основните причини да се чувствате стресирани, трябва да си дадете сметка, че други фактори също допринасят за напрегнатото ви всекидневие - без вие да отчитате техния "принос".

II част: Още 10 фактора, които ни стресират подмолно

Важно е да знаете, че стресът невинаги е породен от негативните емоции или от онова, което смятате за очевидно.

Health.com цитира Скот Шиман, преподавател по социология от университета на Торонто, според когото в живота на човек са налице достатъчно хронични източници на напрегнатост, но те невинаги се проявяват с пълна сила, а действат подмолно и в дългосрочен план.

Именно това са някои от неочакваните причини да се чувствате раздразнени или изнервени. Ако си дадете сметка кои са те, имате шанс да сте по-добре подготвен за справяне с тях, съветва социологът.

1. Половинката ви

Дори ако се носите на крилете на любовта в една напълно безоблачна връзка, съжителството опъва нервите и на двамата партньори, тъй като търпите някои привички на другия, които може би за вас са неприемливи.

В началото на връзката обикновено споровете са заради територията и навиците - например дали стискате тубичката с паста за зъби по средата или откъм края, обяснява д-р Кей Йигър, който преподава психиатрия в медицинския център към университета на щата Охайо, и предупреждава:

"Сблъсъците по-нататък засягат теми като отглеждането на децата и разпределянето на семейните финанси." 

Виж още: Доколко са сериозни нещата във вашата връзка

Как да оцелеем в това и да запазим връзката си? Търсете баланса, съветва експертът - например колко време да прекарвате заедно (нито твърде малко, нито твърде много). Правете компромиси, разговаряйте честно и открито, постоянно си напомняйте защо обичате човека до себе си.

2. Всекидневните дразнители

Постоянно ни се повтаря да не правим от мухата слон, но понякога дреболиите са капката, която прелива чашата и оказва най-голямо влияние върху нашето настроение: постоянните оферти от вашия телеком за нов, още по-изгоден абонаментен план, нелюбезната продавачка в кварталния плод-зеленчук, 20-те минути лутане в търсене на паркомясто. "

Позволяваме тези неща да ни притесняват, защото те отключват подсъзнателни страхове - че ще ни сметнат за безотговорни, че ще бъдем наругани или накарани да се червим, както и че постоянно закъсняваме.

Виж още: Как да се отърсим от сутрешната раздразнителност

Понякога просто трябва да направим крачка назад и да осъзнаем, че правите всичко по силите си предвид обстоятелствата, обяснява Йигър.

3. Стресът на другите

Стресът е заразен, твърди германско проучване от миналата година. След поредица експерименти повечето участници, които наблюдават как други хора вършат нещо под напрежение, показват повишени нива от хормона на стреса кортизол - феномен, познат като "емпатичен стрес".

Виж още: Как да преодоляваме тревогата и стреса според Дейл Карнеги

Може да изпитате стрес и когато някой ваш близък или познат бива засегнат от травмираща случка, например автокатастрофа или хронично заболяване.

"Започвате да се притеснявате: О, Боже, дали това би могло да се случи и на мен? Нямаме навика да мислим за тези неща, докато не стигнат пред прага ни", обяснява Ийгър.

4. Социалните медии

На пръв поглед изглежда, че "Фейсбук" е единственият начин да поддържате контакти с приятели, с които не се виждате редовно - а когато сте много заети, такива могат да са всичките ви приятели.

Социалната мрежа обаче си има и своите негативни страни, гласят скорошните изводи на изследователския център "Пю": така сте информирани за стресовите ситуации в техния живот, а това, на свой ред, добавя още стрес към и без това стресираното ви всекидневие. 

Виж още: Кво вадис, България? Лайк, лайк, лайк!

Проучването не коментира дали потребителите на социални медии са по-стресирани от обичайното, но предишни изследвания допускат, че редовното висене в социалните мрежи има връзка с любовната мъка и ниското самочувствие относно собствения външен вид.

5. Всичко, което ви разсейва

Разсейването може да бъде и нещо положително, например когато е нужно да прогоните от главата си някаква стресова ситуация или да си отпочинете, преди да вземете трудно решение - например когато излизате от работа, за да обядвате с приятел в часа за почивка.

Ефектът обаче е и обратен: Когато сте толкова заети с мисли за нещо друго и не сте в състояние да се зарадвате на положителните неща около себе си, именно разсейването може да бъде рецепта срещу стрес. 

Виж още: Българският шеф нехае за стреса на работното място

Съсредоточаването дава на мозъка глътката свеж въздух, от която се нуждае той, казва Ричард Ленъкс, директор на Центъра за студентско консултиране в Техническия университет на Тексас. Помага и ако, докато ходим пеш или шофираме, отдадем цялото си внимание на заобикалящата ни среда.

Според него "стресът и тревожността се стопяват, когато съзнанието ни е концентрирано върху настоящето".

6. Детството ви

Дори когато пораснете, травматични събития от детството ви могат да продължат да влияят върху нивото на стреса и здравето ви като цяло. Проучване на университета Уисконсин-Мадисън от 2014 г. установява, че детските преживелици могат да доведат до промени в секторите на мозъка, отговорни за справянето със стреса и емоциите.

Възпитанието и процесът на израстване също могат да окажат трайно влияние върху всекидневните ви тревоги, твърди друго научно изследване, осъществено пак миналата година от университета "Джонс Хопкинс".

Виж още: Пет съвета за стресови ситуации

Според учените при децата, чиито родители страдат от социални фобии, има по-голяма вероятност да се развие тревожност - не просто заради генетична предразположеност, но и заради поведението на родителя, например липсата на емоционална близост и топлота в отношенията или честите критики и съмнения.

7. Чай и шоколад

Вероятно сте наясно, че когато се чувствате "на ръба", трябва да внимавате с кафето. Кофеинът винаги влошава ситуацията със стреса, предупреждава Ийгър. Вероятно обаче няма да се замислите толкова за черния чай или натуралния шоколад - в които се съдържа почти толкова кофеин, колкото и в кафето ви. 

Виж още: Край на кофеина! Но как?

Ийгър напомня, че шоколадът е значителен източник на кофеин: "Познавам хора, които не пият кафе, но изяждат по шест бонбона в течение на два часа, защото искат да постигнат същия ефект на "раздрусване". Прекаляването с кофеина обаче, под всякаква форма, може да ви докара проблеми със съня и храносмилането, като ви направи и по-раздразнителни.

Източник: Health.com