Медийният магнат от Чикаго, допринесъл за сексуалната революция, си отишъл в домашна обстановка, оповестиха от "Плейбой ентърпрайзис" - но оказа се, не от естествена смърт

Най-големият плейбой на света Хю Хефнър почина на 91-годишна възраст у дома си на 27 септември. От "Плейбой ентърпрайзис" оповестиха, че си отишъл от естествена смърт, но смъртният акт сочи като причина сърдечна и дихателна недостатъчност, резултат от септицемия. Състоянието е предизвикано от бактериална инфекция с устойчив на антибиотици щам на ешерихия коли (Е.coli).

Основателят на популярното мъжко списание още приживе остави бизнеса на децата си. Той започва да издава "Плейбой" през 1953-та в Чикаго с бюджет 1000 долара, които взима назаем от майка си, а за редакция служи собствената му кухня.

Още в първия брой са публикувани актови снимки на кинозвездата Мерилин Монро (1926-1962), а с течение на времето "Плейбой" става най-купуваното мъжко списание в света, като в апогея си достига 7 млн. тираж.

Именно до русия секссимвол ще лежат тленните му останки, след като през 1992-ра платил 75 хил. долара за гробното място до нея.

Виж още: Мъж на корица в "Плейбой"

Мерилин е първата корица на "Плейбой". Голата й фотосесия е правена четири години по-рано за календар, когато начеващата актриса още нямала нито пари, нито ангажименти. Хонорарът й бил 50 долара, а когато Хю Хефнър откупува скандалните кадри, това му струва десетократно повече - 500 долара.

Само за денонощие от броя, който тогава се продава за 50 цента, са пласирани 50 хил. бройки. През 2011 г. Линдзи Лоън взима 1 млн. долара, за да свали дрехите за римейк на фотосесията...

"Така и не получих поне едно "благодаря" от онези, които направиха милиони от една гола снимка на Мерилин. Трябваше дори сама да си купя списанието, за да се видя в него", казва Монро. Двамата с Хю така и не се запознават лице в лице, макар той да твърди, че са говорили по телефона...

От 2002 г. "Плейбой" започва да излиза и на български, а на корицата му изгряват попфолк звезди, риалити героини - и Николета Лозанова.

През 2013-а американското издание отбеляза 60-годишнината си с фотосесия на супермодела Кейт Мос. В последните години обаче "Плейбой", както и много други списания, се лута в опити да намери нова формула за успех в епохата на социалните мрежи и мобилните комуникации.

Виж още: На кого му трябва "Плейбой", щом имаме Кейт Ъптън?

Синът му Купър Хефнър, който наскоро върна голите снимки по страниците, определи баща си като "пионер в областта на медиите и културата", отстоявал свободата на словото, гражданските права и сексуалните свободи.

През последните години Хю подкрепи и легализирането на гей браковете, като предупреди: "Без тях ще обърнем гръб на сексуалната революция и ще се върнем към предишните пуритански времена."

Неговата бизнес империя включваше не само медии, но също така вериги казина и нощни клубове, припомня Би Би Си. Съпругите му позираха за списанието, а имението "Плейбой" в Лос Анджелис, продадено преди година на неговия съсед, беше терен за безкрайни декадентски партита с участието на тълпи плеймейтки, които живееха там.

Виж още: Как остаряват плеймейтките (снимки)

Самият той твърдеше, че е спал с повече от 1000 жени, като на стари години отдаваше потентността си на хапчетата виагра. Последната му законна жена Кристъл Хефнър беше с 60 години по-млада от него. Твърди се, че тя не наследява нищо от състоянието му.

Хю Хефнър и Кристъл Харис се ожениха на 31 декември 2012 г. На кадрите, пуснати в "Туитър", редом с младоженците позира домашният им любимец Чарли, също в смокинг. Сватбата щеше да е още през юни 2011, но тогава булката се отказа пет дни преди церемонията