Когато в ерата на интернет голите снимки престанат да впечатляват купувачите

Когато става въпрос за забавления за възрастни, "Плейбой" е институция. Списанието десетилетия наред олицетворява стила... "Плейбой" - красиви жени с много малко дрехи по себе си, разточителен живот и пълен хедонизъм.

Преди време обаче стана ясно, че списанието продължава в нова посока. И момичета без дрехи повече няма да има. Това беше решено в средата на октомври, след среща на 89-годишния основател и главен редактор Хю Хефнър с Кори Джоунс, водещ редактор за съдържанието на Playboy Enterprises, Inc. 

Сред доводите на Джоунс за спирането на голите снимки е фактът, че в днешно време, когато интернет дава достъп до всякакви сайтове, голите снимки не привличат вече купувачите. 

Виж още: Мърдок смята голите снимки за старомодни

За това говорят и цифрите. През 1975 г. тиражът на списанието е достигал до 5,6 млн. бройки, за сметка на 800 хил. сега. 

От "Плейбой" все пак са решили последната гола корица да е достатъчно емблематична - Памела Андерсън. Фотосесията с 48-годишната моделка и активистка, която се е разсъбличала за списанието още през 1992-ра, е дело на Елен фон Унверт. Това е рекордна 14-а корица с Памела, а интервюто с нея е направил актьорът Джеймс Франко.

Занапред списанието ще продължи да публикува провокативни снимки на жени, които просто вече няма да са напълно голи. Това е част от цялостния редизайн на списанието, което се ориентира към по-млада аудитория и ще залага най-вече на това, което остава като съдържание извън снимките на красиви жени без дрехи.

Виж още: Кейт се съблече за 60 години "Плейбой"

През годините "Плейбой" се е наложило като име. На страниците му са били публикувани интервюта с личности като Мартин Лутър Кинг, Малкълм Екс, Владимир Набоков, президента Джими Картър и мнозина други. 

В списанието са попадали също така разкази на популярния писател Харуки Мураками, а звезди като Мадона, Наоми Кембъл, Шарън Стоун са приемали да бъдат корици във върха на славата си. 

Списанието, което години наред бе критикувано от политическата десница и феминистки организации именно заради голите модели, е само по себе си културен феномен, който промени начина на възприемане на секса и сексуалното в Америка. Да видим дали ще му се получи без голите снимки.

Виж още: Линдзи отново като Мерилин

Източник: "Ню Йорк Таймс"