Следенето на укриващия се в посолството на Еквадор основател на "Уикилийкс" идва твърде скъпо на лондонската полиция

Британската полиция спира денонощното следене на Джулиан Асанж. Властите в Лондон обявиха, че изтеглят своите служители, които имаха постоянен пост пред посолството на Еквадор, където  основателя на "Уикилийкс" се укрива в продължение на повече от 3 години. 

Австралиецът се укрива там от 2012 г., когато лондонската полиция получи заповед за ареста му в Швеция, където срещу него са повдигнато обвинение в изнасилване от 2010 г. 

Тогава британските власти поставиха постоянни постове пред сградата, които да следят движението на Асандж и да го арестуват в момента, в който се появи на улицата. 

Сега, след над 12 млн. британски лири, похарчени за постоянното наблюдение, полицията се отказа. 

Това обаче не променя положението на Асанж

Скотланд ярд се мотивира с високата цена на операцията и каза, че има резервен план за арест, ако Асандж напусне посолството.

"Операцията за залавянето на Асанж продължава и ако той напусне посолството, ще бъдат положени всички усилия да бъде арестуван", заявяват оттам.

Виж още: Най-дисидентското селфи може да ви обиди

"Макар да няма тактика, която да гарантира успех, в случай че Джулиан Асанж напусне посолството, полицията ще приложи редица явни и тайни тактики за арестуването му", казаха още органите на реда.

Източник: Би Би Си