Според НЗОК не става въпрос за пръстови отпечатъци

От здравната каса подкрепят идеята на министър Москов за въвеждане на пръстов идентификатор при постъпване в болница. Това заяви Станимир Хасърджиев, представител на пациентските организации в Надзорния съвет към НЗОК. 

По негови думи след въвеждането на системата за чекиране с лични карти, болниците са спестили 1,5 млн. лв. на месец, като общите спестявания до момента възлизат на около 10 млн. лв. 

Въпреки това Хасърджиев призна, че системата с личните карти все още се заобикаля.

Ще стане, но още не е ясно как

Относно идеята за пръстовия идентификатор, Хасърджиев заяви, че лично подкрепя идеята. По негови думи не става дума за пръстови отпечатъци, а за пръстови идентификатори. Въпреки това той не успя да обясни в какво се състои разликата. Също така не стана ясно и кой ще събира данните от нашите пръсти, нито как ще стане това. 

Хасърджиев заяви, че пръстовият идентификатор е един от най-евтините варианти, а България е една от малкото държави, която не го е въвела. Как би се въвела на практика обаче все още е неясно.

По негови думи е предвидено да се изработят алгоритми и за прием чрез пръстов идентификатор за хората в спешни състояния.

"Екзотична идея"

Идеята на министър Москов за въвеждане на пръстови идентификатори за приемане в болница и влизане в аптеки бе приета с огромна доза скептицизъм от собственици на аптеки, които я определиха като "екзотична и невъзможна". Директори на болници коментираха, че ще накара пациентите „да се почувстват като престъпници.

Източник: "Дарик"