Направления ще се отпускат според личния здравноосигурителен статус на пациентите

До края на януари в болниците и аптеките ще се влиза с пръстов идентификатор. Мярката ще бъде въведена, като здравноосигурен пациент ще има такъв и само с него ще може да докаже своето присъствие в болницата. Това обяви здравният министър д-р Петър Москов в интервю за Нова телевизия. 

По думите на министъра всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ. Според личния здравноосигурителен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

"За да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше "консервативно лечение на пикочно-половата система", коментира още здравният министър Петър Москов.

"Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване", поясни министърът.

Виж още: Тежки поправки върху здравната реформа

Според Москов ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет - за болницата, която пациентът си е избрал. 

"Ще приложим добре забравеното правило – какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат", допълни Москов.

Източник: Нова телевизия