Група депутати на управляващата партия е внесла предложения за промени в реформата на министър Москов

Ден преди началото на ваканцията за депутатите, група народни представители от ГЕРБ са внесли поправки в Закона за лечебните заведения, който е сериозна част от реформата в здравеопазването, която министър Москов прокарва.

Предложените поправки трябва да бъдат разгледани през септември, когато депутатите трябва да гласуват закона на второ четене.

Сливането на болници - само по желание

Една от ключовите промени, предложени от ГЕРБ е сливането на болниците ще става само по тяхно собствено желание, а не като задължителна реформа.

"Смятаме, че сливането трябва да е решение на самите лечебни заведения и на собственика. Първо е по-логично да се направи национална здравна карта и да се види какви са реалните необходимости и едва тогава да се предприемат някакви дейности за окрупняване на структури", коментира депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова пред Mediapool.

Поправките засягат и друго ключово за реформата на министър Москов пределожение - НЗОК да има право да избира дали да сключи договор с дадена болница или не.

Според част от депутатите проблемът в това предложение е опасността от субективизъм и корупция.

Без задължителната акредитация

От ГЕРБ предлагат да отпадне и задължителната акредитация на болниците. Петър Москов предложи от 2017 договори с НЗОК да сключват само болниците с положителна акредитация, а на тези, получили два пъти поред отрицателна акредитация, да бъде отнеман лицензът.

Акредитацията не трябва да е задължителна. Има си медицински стандарти, които лечебните заведения покриват. Акредитацията е нужна само при обучение на студенти и специализанти, допълни председателят на здравната комисия. 

Реформата на министър Москов бе посрещната противоречиво, но въпреки това тя се ползваше с пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов, който дори призова критиците да дадат време на здравния министър да изпълни заплануваните промени. 

Единствената точка, по която Борисов не подкрепи Москов беше приватизацията на болниците - въпрос, по който здравният министър се съгласи да направи отстъпка. 

Източник: в. "Сега", OFFnews, Mediapool