Медийният магнат намекна в "Туитър", че дамите на трета страница биха изглеждали по-добре, ако са поне малко облечени

Рубриката Page 3 (Трета страница) в таблоида "Сън" е цяла британска институция, макар и с негативен имидж, като понастоящем е копирана в поне два вестника у нас.

Разказват, че издателят Рупърт Мърдок буквално побеснял, когато през 1970 г. видял голите гърди да красят страниците на вестника му. Значителният скок в тиража (от 1,5 на 2,1 млн. само за година) обаче успокоил съвестта му.

Тези дни обаче собственикът на "Нюз корп" коментира в микроблога си, че моделките по монокини са "отживелица" - но същевременно си дава сметка, че читателите не са съгласни с неговото мнение.

Мърдок не за първи път намеква, че може да спре култовата рубрика - или поне да я видоизмени. "Не са ли тези красиви млади жени по-привлекателни, ако са облечени поне малко в някакви модерни дрехи?", пита той в микроблога си.

На Острова от 2012-а насам тече кампанията No More Page 3, към която са се присъединили редица обществени организации. Според противниците на рубриката голите снимки карат читателите да възприемат жените само като сексуални обекти.

The Sun е най-високотиражният британски вестник, който в делнични дни и събота се печата в по над 2 млн. екземпляра, припомня Би Би Си.

Редакторът Лари Лам въвел новата рубрика на 17 ноември 1970 г., докато Мърдок бил извън страната. Дотогава момичетата на трета страница позирали облечени.

Първата, която свалила горнището си, била 20-годишната германка Стефани Ран. Снимката й била дело на фотографа Бевърли Гудуей, който превърнал тези фотосесии в своя професия.

Въпросът за забраната на рубриката е бил повдиган дори в Камарата на представителите, но без успех. Още от 1994-та Мърдок говори, че може да спре кадрите с голи жени, но засега това се оказва прах в очите на консервативната аудитория.