Какво да ядем, ако искаме да имаме здрав и приятен външен вид

Нашата култура почита младостта. Положителните герои във филмите са млади и красиви, популярните изпълнители са млади и красиви, за моделите пък да не говорим. Всеки иска да изглежда младолик и привлекателен.

Младостта е въпрос на много неща - ген, начин на живот, склонност към притеснения и грижи. Също така до голяма степен е и въпрос на това как се храним.

Тези пет храни ни гарантират, ако не вечна младост, поне по-продължителна:

Плодове и зеленчуци

Високото съдържание на витамини и фибри в зеленчуците ги прави особено полезни за нас. Те ни дават енергия и също така се грижат тялото ни да изглежда здраво и младо. Според проучване, проведено през 2012 г. в Шотландия, хората, които повишават дневния си прием на плодове и зеленчуци до три пъти в продължение на месец и половина, се смятат за по-привлекателни. Учените отдават това на каротеноидите, които отговарят за ярките пигменти на храните, а също и за добрия вид на кожата ни. Каротеноиди са намерени в почти всички плодове и зеленчуци - от картофи през праскови до дини и спанак.

Соя

Соята често е сочена за една от суперхраните. Тя е богата на протеини и калции, витамин D и магнезий. Соевите ядки и тофуто могат да изгладят бръчките ви. Според данните от проведено в Токио проучване през 2007 г. жените на средна възраст, които консумират соя всеки ден в продължение на три месеца, се сдобиват с по-стегната кожа.

Виж още: Как да облекчим болките в стомаха с натурални средства

Шоколад

Натуралният шоколад е едно от най-полезните лакомства въобще. Многобройните проучвания са установили, че освен положителния ефект върху сърцето и кръвоносната система, той действа благотворно и на кожата ни. Намерени в шоколада съединения могат да ни предпазят от вредните ултравиолетови лъчи. Онези от вас, които консумират черен шоколад, имат шанса не само да се защитят от слънцето, но и да се сдобият с по-хидратирана и гладка кожа. Изследователите смятат, че това би могло да се дължи на подобряването на притока на кръв в резултат на антивъзпалителните свойства на шоколада.

Кокосово масло 

Кокосовото масло е тайната на прекрасния външен вид на супермодели като Миранда Кер. То е полезно при диети, ако приготвяте храната си с него, а когато става дума за хронично суха кожа, кокосовото масло е често срещана съставка в много кремове за тяло и лосиони. Дерматолозите казват, че то има противовъзпалителни свойства, което го прави отличен избор за хора с кожни заболявания като екзема. Високото му съдържание на липиди пък означава, че задържа влагата в кожата.

Виж още: 15 суперхрани, с които можем да прекалим

Яйца

Не е важно как са приготвени, яйцата трябва да присъстват във вашето меню, ако искате да имате гладка и красива кожа. Проучване от 2009 г. установи, че два антиоксиданти, открити в любимата на много хора храна за закуска, могат да учетворят защитата на кожата ви срещу слънчевите UV лъчи. Освен това ни пазят от кафяви петна и бръчки.

Източник: Profit.bg