Дългоочакваният брой за 60-годишнината на "Плейбой" с Кейт Мос на корицата най-накрая излезе. Това са първите й снимки за списанието.

Фотосесията на 39-годишния супермодел, дело на Мерт Алас и Маркус Пиго, и интервюто с нея, взето от сър Том Джоунс, се разпростират на 18 страници. 

Виждаме я в емблематичния корсет на зайче, със ушички от сатен, бяла якичка, пухкава опашка и на убийствено високи токчета. Въпреки че Кейт не показва всичко, красивите й скули и перфектната запазена фигура са достатъчно доказателство защо британката вече четвърт век е най-добрият модел в света. 

В интервюто си тя споделя, че ако не беше станала модел, вероятно в момента щеше да работи в бар в родния си квартал. 

"Исках да съм център на вниманието. Обичам да работя с креативни хора, а такива няма там, откъдето идвам. В момента, в който получих шанс, се възползвах", казва Мос. 

Юбилейният брой на "Плейбой" е посветен на красивите жени, сексуалната еманципация и журналистиката, която променя света, казва редакционният директор Джими Йелинек.

Основателят на списанието и негов главен редактор Хю Хефнър, който често е критикуван, че унижава жените, пък споделя:

"Преди 60 години създадох списание "Плейбой" с намерението да отразяваме и да повлияем на културните промени в Америка по това време, както и да се превърнем в гласа на изтънчените мъже по цял свят. От самото си начало "Плейбой" застана зад свободата на словото, свободата на избора и свободата на печата. Горд съм, че това продължава вече шест десетилетия."

Кейт, която в момента е омъжена за китариста на The Kills Джейми Хинс, е майка на 11-годишната Лила Грейс, плод на любовта й с Джеферсън Хак.

Снимките й за мъжката библия трябваше да са абсолютна тайна, но нейната фризьорка случайно се изпуснала, че Мос вече е позирала пред модните фотографи Мерт и Маркус още през април. 

Седмицата определено се оказа специална за звездата. В понеделник на Британските награди за мода (British Fashion Awards) тя бе удостоена със специален приз заради суперуспешната си 25-годишна кариера. 

Кейт Мос е работила за почти всяка голяма модна марка в света. Донатела Версаче, която я използва за есенната кампания на модната си къща, заявява по неин адрес: "От самото начало Кейт беше икона. Никога не й се е налагало да е модел."

Юбилейният брой на американския "Плейбой", който включва и интервю с холивудската звезда Бен Афлек, вече е достъпен онлайн на iPlayboy.com, а на хартия излиза в петък.