Корпоративна търговска банка има две лица – на пирамида, изкуствено превърната в един от най-големите трезори у нас, но също така и на финансова институция, през която все пак минава голяма част от БВП

Около тази позиция се обединиха в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви бившият финансов министър от кабинета "Костов" Муравей Радев и разследващият журналист от в. "Капитал" Йово Николов.

Отнетият лиценз на КТБ

Отвори сергията, голямото пазаруване с големите отстъпки започна – по този начин ексминистърът коментира решението на БНБ да отнеме лиценза на банката, което ще бъде последвано от назначаването на синдик и разпродаването на активите й.

Той запита защо още преди 4 месеца централната банка не е направила оздравителен план за КТБ, като напомни, че по цял свят трезорите са били спасявани, докато у нас парламентът "си изми ръцете като Пилат Понтийски".

Радев беше категоричен, че сега "и 6 млрд. да вкараш, пак няма да спасиш банката" заради огромното недоверие на вложителите. Според него, това може да се промени, ако държавата влезе със собственост т.е. КТБ да се продава не "на парче", а като цяло предприятие. Бившият министър даже подчерта, че сега това може да стане по-лесно.

В същото време, той призна, че "феноменът КТБ" е имал и "пирамидално" лице, като подчерта, че до 2001 г. (когато гуверньорът на БНБ Иван Искров става депутат от НДСВ – б.р.) е имало текст в Наказателния кодекс, който е предвиждал до 10-годишни присъди за банкери, отпуснали необезпечени кредити.

Тогава и КТБ започнала метаморфозата си от "бутикова банка" в един от най-големите трезори в държавата.

Той се обяви за връщане на това наказание като превантивна мярка срещу опитите за източване на банки, както и възможно най-скорошно присъединяване към Европейския банков надзор.

Отговорността на БНБ

КТБ е една схема. Не е нормална банка, която функционира по нормален начин, подчерта Йово Николов, като разясни разкритията на БНБ от вчера, че депозити от банката са превръщани в капитал. По подобен начин изкуствено бил вдигнат капиталът и преди година чрез фиктивна продажба на сградата на трезора на завишена цена.

Той беше категоричен, че цялата схема е замислена от политически лица, свързани с Цветан Василев. 

Съществуват закони и БНБ и КФН трябва да си носят отговорността”, беше категоричен той.