"Борисов показва една друга политическа култура на диалога и на търсенето на действие. Знам, че имаше и по-добри министър-председатели – единият от тях ще бъде вицепремиер", каза Първанов

"Абсурдно ли е в Германия да направят правителство на социалдемократи и християндемократи. Една трета от страните са с този модел. Не сме единствени в това отношение", заяви в ефира на Нова телевизия експрезидентът Георги Първанов в отговор на въпрос дали е абсурдно, че лявата партия АБВ подкрепя дясната коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок.

"В първите консултации бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед различия. Но преговорите показаха, че ГЕРБ са готови на компромиси", заяви бившият президент.

Социален коректив

Първанов посочи, че програмната декларация на правителството е добър документ, в който са залегнали 40 предложения на АБВ.

"Ако нямаше лява формация, нямаше социален коректив, нямаше да има тези записи за пенсиите – да се отчита вързрастта и продължителността на живота на българите, за военните първа и втора категория – да не се бърза с решаването на този въпрос, а да се отчете сложността на този труд. АБВ се пребори да има повишаване на доходите – в това число и на пенсиите – по време на преговорите", обясни Първанов.

Подкрепа за правителството

Първанов каза, че подкрепата за правителството от страната на партията ще спре, в момента, в който то спре да изпълнява програмата си.

Според него при тези 8 партии еднопартийно или двупартийно правителство не е възможно.
"Дори и такава сложна комбинация е по-добре, отколкото да се отиде на избори. Те биха били фатални", заяви още експрезидентът.

По думите му държавата е свършила парите, а не партиите, когато става въпрос за провеждане на нови парламентарни избори.

БСП

Георги Първанов коментира и снимката на Делян Пеевски и Владислав Горанов, която обиколи медиите.

"Аз сигурно съм единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски. Мисля, че Горанов е добър специалист", заяви Първанов.

Относно БСП бившият президент заяви, че левицата трябва много дълбоко да се промени.
Трябва да стане левица на действието – с конкретни стъпки и постижения, а не с празни приказки, категоричен бе Първанов.