Звездата на сериалите "Малкълм" и "В обувките на Сатаната" напоследък получи 10-а номинация за "Еми" с ролята на US президент, а освен това играе агент под прикритие, ментор на звездните рейнджъри и бъдещ тъст на Джеймс Франко

Брайън Кранстън, който тази година навърши 60, е популярен у нас най-вече с изявите си в сериали, които продължават да се въртят години след финала си. В комедийния "Малкълм" (2000-2006) той играе таткото Хал, а после идва драматичният "В обувките на Сатаната" (Breaking Bad), който му носи четири статуетки "Еми" за ролята на Уолтър Уайт.

Виж още: 5 + 1 великолепни речи от телевизионни сериали

През лятото той получи своята 10-а актьорска номинация за американските тв награди, но този път с биографична роля - Линдън Б. Джонсън.

Като вицепрезидент героят му е принуден да поеме поста на убития Джон Ф. Кенеди, но после печели и цял мандат в Белия дом. Остава държавен глава на САЩ до края на 60-те години и умира от инфаркт през 1973-та, едва на 64.

Продукцията на HBO е озаглавена "До самия край" (All the Way) и пренася на екрана едноименната пиеса от Робърт Шенкан, който, заедно с актьора, е отличен за постановката на Бродуей с театралната награда "Тони".

Брайън Кранстън като Линдън Б. Джонсън

Режисьор на тв филма е Джей Роуч, заснел и друга биографична драма, "Тръмбо", която донесе на Кранстън номинация "Оскар" за главна мъжка роля. Антъни Маки играе Мартин Лутър Кинг, Мелиса Лео е първата дама, а Франк Лангела ("Фрост / Никсън") - сенатора Ричард Ръсел.

Екранизацията проследява началото на президентския му мандат, когато Джонсън рискува политическата си кариера заради безпрецедентния дотогава Закон за гражданските права. Той прокарва проектозакона в Конгреса, но уронва подкрепата на Юга за Демократическата партия...

Междувременно по кината у нас от 18 ноември е друг филм с Кранстън по истински случай - криминалната драма "Операция Ескобар" / The Infiltrator. Неговият персонаж там е федерален агент, който в средата на 80-те се внедрява в кръговете около наркобарона Пабло Ескобар, герой и на нашумелия сериал Narcos.

Виж още: 17 филма и сериала с герои под прикритие

Влезлит под прикритие Боб Мазър се сприятелява с дясната му ръка Роберто Алкейно (Бенджамин Брат), като приема самоличността на Боб Мусела и се представя за бизнесмен, който пере пари. Даян Крюгер играе негова колежка и подставена годеница.

Освен до разобличаването на близо 100 наркобарони и корумпирани банкери, разкритията му водят и до рухването на Международната банка за кредити и търговия (BCCI), една от най-мащабните финансови институции за пране на пари в света.

Предстои да го гледаме като мъж с нервна криза в екранизация на разказа "Уейкфийлд" от Е.Л.Доктороу, както и в американски римейк версии на френския кинохит "Недосегаемите" (редом с Кевин Харт) и норвежкия "Джакпот" по Ю Несбьо.

Нямаме търпение да го видим и като наставника на звездните рейнджъри Зордън в новата широкоекранна версия на Power Rangers, предвидена за догодина.

Виж още: Най-рейтинговите филми и сериали от 1990 г. насам

Преди това обаче, за Коледа, ще го видим в комедия, където се завръща в емблематичната си бащинска роля - след като озвучи и таткото на пандата По в тазгодишния "Кунг-фу панда 3".

"Защо точно той?" / Why Him?, по кината у нас от 23 декември, напомня "Запознай се с нашите", само че този път ексцентричната личност е не тъстът, а бъдещият зет.

В наперения млад милионер се превъплъщава Джеймс Франко, който на свой ред режисира Кранстън в предстоящия филм по "В неравна борба" от Джон Стайнбек. Дъщерята се играе от Зоуи Дойч, а актьорът Джона Хил е съсценарист.