Властите в Турция обвиниха мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който от години е в доброволно изгнание в САЩ, за подстрекател на пуча

Общо 2839 военни са задържани след снощния опит за преврат в Турция. 161 цивилни са убити, а 1440 ранените. Това обяви турският премиер Бинали Йълдъръм на пресконференция днес по обед. 

В нощта на 15 срещу 16 юли група турски военни, наричаща себе си "мирен съвет", направи неуспешен опит за преврат. Президентът на страната Реджеп Таип Ердоган заклейми действията им като "акт на държавна измяна" и увери, че управляващите контролират ситуацията.

Превратаджиите не са били подкрепени от цялата армия - става въпрос само за вътрешна група в рамките на въоръжените сили, която е започнала опита за сваляне на властта.

Виж още: ЕС, НАТО и ООН изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция

Снощи турският премиер Бинали Йълдъръм оповести: "Група турски военни се опитват да свалят правителството. Силите на реда са инструктирани да направят каквото е нужно, за да не позволят това да се случи." В ранните часове на съботния ден той направи ново съобщение, според което до голяма степен положението е овладяно.

Думите му бяха потвърдени от представители на спецслужбите.

Хронологията на събитията

Към 22,30 ч. в петък танкове затвориха за движение два моста през Босфора в Истанбул, които свързват европейската с азиатската част на града. Всички летища преустановиха гражданските полети. Овладяна бе и сградата на държавната телевизия, откъдето бе излъчено изявление на военните. Те обявиха, че представителите на властта са арестувани, въвежда се военно положение и полицейски час, а властта се поема от "мирен съвет".

Според тях настоящото управление е накърнило светския характер на държавата и страната има нужда от нова конституция. Те обявиха, че са взели властта, за да защитят демокрацията и човешките права, но изразиха и уверения, че всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени, а върховенството на закона е основен приоритет.

Виж още: Превратите - дойде ли краят на най-дългия турски сериал?

Междувременно метежниците установиха контрол над стратегически обекти в столицата Анкара и най-големия град в страната - Истанбул. Експлозии и изстрели бяха чути и в двата града, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери. Танкове бяха разположени на международното летище "Ататюрк", а по-късно тежка военна техника бе дислоцирана и в центъра на Анкара.

Сериозно пострадала е сградата на турския парламент. Танкове я бяха обсадили, а военен хеликоптер извършваше обстрел. 

Малко по-късно стана ясно, че турският президент Реджеп Ердоган е на сигурно място. По турската Си Ен Ен той се включи чрез мобилен телефон с видеообръщение към сънародниците си, като ги призова да излязат на улицата и да протестират срещу случващото се. Той подчерта, че превратът ще свърши бързо.

"Демократично избраните президент и правителство на Турция все още управляват. Няма да приемем никакви опити за подкопаване на нашата демокрация. Незаконното съобщение от Съвета на мира не е дело на турските въоръжени сили. 

Президентът е на сигурно място, както повелява протоколът. Скоро ще се обърне към нацията. Президентът е главнокомандващ на Турция. Турският народ, без значение към коя партия са хората му, ще устои на тази нагла атака срещу демокрацията.

Приветстваме позициите на опозиционните партии срещу опита за преврат на демокрацията."

Десетки хиляди откликнаха на призива му и излязоха, за да протестират срещу опита за военен преврат. Военни самолети бомбардираха площад "Таксим" в Истанбул, който е във владение на военните. 

Dramatic series of images as pro-#Turkey govt protesters climb onto tank, which crushes car before speeding off pic.twitter.com/xLYtgGsa8T

— Balkan Newsbeat (@BalkanNewsbeat) 15 юли 2016 г.

Междувременно обаче стана ясно, че по-голямата част от военните е останала на страната на правителството. Хеликоптерът над президентството и парламента бе свален от изтребители, които започнаха да бомбандират и танковете на метежниците.

Полицията в Турция успя да арестува по-голямата част от военнослужещите, които се включиха в опита за държавен преврат. 

Проправителствените сили успяха да освободят началника на генщаба на армията генерал Хулуси Акар, който бе държан за заложник от метежниците във военновъздушна база в околностите на Анкара. Овладян е и самият генерален щаб на армията. 

Хиляди граждани приветстваха държавния глава при кацането му на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, обграждайки кортежа му директно на пистата. Ердоган определи опита за преврат, извършен в страната от група военни, като "държавна измяна", и поясни, че е настъпило време за чистка в армията. 

В същото време ситуацията започна да се успокоява. Беше съобщено, че участници в опита за сваляне на властта предават своите оръжия.

Видео: Борисов: 230 военни са пратени на границата с Турция

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм инструктира армията да свали авиацията, отвлечена от участващите в преврата, които все още не се отказват от начинанието си. На тях им е било казано да се предадат, или ще бъде открит огън срещу тях. 

Военните щабове вече са под контрола на властите. По улиците все още има войници, а противниците на режима имат и хеликоптери, предава Ройтерс. Протестиращи цивилни са нападнали предали се войници, но противниците на режима са били спасени от полицията, съобщава още агенцията.

Официалният виновен според турските власти

По-късно през деня Бинали Йълдъръм официално обвини за опита за преврат духовника и общественик Фетхуллах Гюлен, лидер на мюсюлманското движение "Хизмет". От години Гюлен е доброволен изгнанник в САЩ, а в Турция между 2000 и 2008 г. срещу него се води дело по обвинение в опит за подкопаване на светската власт. То обаче беше прекратено поради липса на състав на престъплението.

На пресконференцията по обяд Йълдъръм заяви, че опитът за преврат е извършен от последователи на паралелната структура в редиците на въоръжените сили, зад която стои именно Гюлен.

Виж още: Интервю с Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Турският премиер обяви също така, че не може да си представи държава съюзник на Турция да окаже подкрепа на Гюлен и всеки, който го направи, ще се смята, че е във война със страната членка на НАТО.

"Деянията на метежниците са ясно дефинирани като престъпление и напомням, че в Турция е отменено смъртното наказание. Надяваме се, когато днес приключим с всичко това, хората да излязат вечерта със знамена да празнуваме", каза още Йълдъръм.

Самият Гюлен отхвърли обвиненията и обяви, че по никакъв начин не подкрепя преврата. 

"Моля се на Господ за Турция, за турския народ и за всички онези, които в момента се намират в Турция, тази ситуация да бъде решена мирно и бързо. Като човек, който пострада от няколко военни преврата през последните пет десетилетия, е изключително обидно да бъда обвиняван, че имам някаква връзка с такъв опит. Аз категорично отхвърлям такива обвинения", каза той.

Си Ен Ен Тюрк обяви, че бившият главнокомандващ военновъздушните сили (ВВС) на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет - подполковник Хакан Каракуш, са основните лица, които стоят зад опита за преврат.

Източник: Би Би Си, в. "Сега", "Дневник", агенция "Фокус", "Хюриет"