Управителят на БНБ Димитър Радев обяви резултатите с видео обръщение; министър Горанов насочва финансовия буфер към плащания по външния дълг

Банковата система е стабилна и може да издържи на последващи шокове. Това е обобщеният резултат от стрес-тестовете в системата, оповестен във видеобръщение от гуверньора на БНБ Димитър Радев.

След оценката на качеството на активите в банките капиталовата адекватност на всяка тях остава над минималните регулаторни изисквания, обяви управителят на централната банка. Данните вече са поместени на BNB.bg.

"Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените усреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции", обясни той.

Основният показател за финансовата стабилност, а именно - съотношението между собствения базов капитал и рисково претеглените активи, е 18,9%, което е много над регулаторните изисквания и на европейските банки, допълва БНР.

"Стрес-тестът показа, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22,2%. В случай на дълбока икономическа криза, която е малко вероятна, този показател би се понижил до 14,4%, което отново остава много над задължителния минимум от 4,5 на сто", прогнозира Радев.

Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници.

Междувременно в изявление на финансовия министър Владислав Горанов се потвърждава, че няма никаква необходимост за използване на държавни пари за подкрепа на банковата система, въпреки че в бюджета имаше подготвен буфер за това.

Тъй като необходимост от ползването му няма, той ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг, категоричен е Горанов.

Той изразява удовлетворението си, че резултатите показват липса на необходимост от "ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка".

Горанов дава и висока оценка на професионализма на БНБ и "отговорните политически сили", които са подготвили законодателството, добавя БНР.

"Очаквам и съм уверен, че същото високо ниво на професионализъм ще бъде приложено и при оценката за качеството на активите на пенсионните и застрахователните дружества. Това е пътят за поддържането на цялостна стабилност на българската финансова система", заяви още Горанов.

Източник: BNR.bg