Според омбудсмана на републиката незабавното изпълняване на процедурата по връщането му на Анкара противоречи на нормите на международното право, на българската Конституция и на Закона за бежанците

Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно и е в нарушение на международното право и Конституцията на България. Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг по повод връщането на Абдуллах Бююк в Турция по искане на турските власти.

Формалният повод за решението на властите ни е, че е пребивавал без редовен паспорт. Той е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в столичния жк "Младост". Веднага след това е започната процедура по принудително отвеждане. 

Определяният за враг на турския президент Ердоган е бил предаден на турските власти без присъствието на омбудсмана и правозащитници, както и без знанието на неговия адвокат. От МВР излязоха с контрааргумент - не били задължени писмено да уведомяват обществения защитник за всяко експулсиране. 

"Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19,30 вчера. МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата. Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно", заяви Манолова. 

Виж още: Бъчварова: Предадохме Бююк, защото беше заплаха за националната сигурност

Незабавното изпълняване на процедурата противоречи на нормите на международното право, на българската Конституция и на Закона за бежанците, допълни омбудсманът. 

Според нея начинът, по който е направена експулсацията, не е дал възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита. 

Манолова обяви още, че нито тя, нито Българският хелзински комитет са били уведомени и за останалите 31 подобни експлусирания на турски граждани от началото на годината. 

Ще отправя незабавна препоръка до МВР и настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен, и правозащитните организации, с които имат споразумение, за изпълнението на подобни административни мерки, каза тя.

Източник: в. "Сега"