"Бъмбълби", който идва в кината в навечерието на Коледа, ни връща в миналото на жълтия герой, преди 30 години, когато е бил фолксваген "костенурка" от прочутата марка VW Beetle

Бъмбълби е герой на самостоятелен филм, който е предистория на досегашните пет "Трансформърс" и идва по кината в самия край на годината, в навечерието на Коледа - от 21 декември. Действието ни връща трийсетина години назад, през далечната 1987 г., когато познатият ни шевролет е все още фолксваген "костенурка".

Виж още: "Трансформърс 5" - финалният за Майкъл Бей

Годината е 1987-а. Докато бяга от онези, които искат да го заловят и изучават, жълтият аутобот се укрива в автоморгата на крайбрежно калифорнийско градче, ранен и съкрушен от водените битки.

Именно там го намира тийнейджърката Чарли (Хейли Стейнфелд, номинирана за "Оскар" още на 14 с "Непреклонните"), която мечтае да получи кола за подарък по повод 18-ия си рожден ден.

Привидно обикновеният VW Beetle попада в полезрението й и се превръща в нейн любимец, слабост и предизвикателство за ремонт. А когато тя приключва с ремонта му, изненадата й е огромна - това не е обикновен автомобил, а нещо много повече...

Сценарият е дело на Кристина Ходсън (Shut In с Наоми Уотс, 2012 г.), а режисурата е поверена на Травис Найт, работил по анимации като "Коралайн" и "Кубо и пътят на самурая", с който дебютира като режисьор. "Бъмбълбий" е първият му игрален филм.

В "Трансформърс 4: Ера на изтребление" (2014) Бъмбълби, който досега беше шевролет "Камаро" от 70-те, се появи като модифициран винтидж Camaro SS от 1967 г.

В актьорския състав са още кеч звездата Джон Сина ("Баща в излишък 2", "Тотал щета") и имена като Памела Адлън (сериалите Better Things и "Секс до дупка"), Хорхе Лендеборг-младши ("Спайдърмен: Завръщане у дома"), Джейсън Дръкър (сериала "Като вещиците"), Кенет Чои (сериалите "911" и "Народът срещу О.Дж.Симпсън: Американска криминална история"), певицата Рейчъл Кроу.

Ветераните на поредицата "Трансформърс" Лоренцо ди Бонавентура и режисьорът Майкъл Бей са продуценти, а сред изпълнителните продуценти отново е Стивън Спилбърг.