Владимир Пелов, който се издирваше от два месеца, беше открит в родния си град, но мъртъв - загинал при престрелка с друг рецидивист

Опасният рецидивист Владимир Пелов, който в началото на април избяга от Централния софийски затвор заедно с Радослав Колев, е бил убит в Ботевград във вторник вечерта, малко преди полунощ.

По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че срещу избягалия затворник е стреляно с три пистолета със заличени номера, като той е получил четири огнестрелни рани, една от които в главата. 

45-годишният мъж влязъл в престрелка с друг криминално проявен, Марио Панчев, на 39 години - настанен в "Пирогов" в много тежко състояние, което не позволява да бъде разпитан. В Ботевград било обществена тайна, че е информатор на полицията, но от МВР отрекоха да е работил за тях.

По думите на ботевградския кмет Иван Гавалюгов раненият не е имал "официална трудова заетост", а името му се свързва "по-скоро с нерегламентирана дейност, лихварство". Бил е осъждан за кражба.

В столичната ОДМВР разполагали с оперативна информация, че Пелов е пребивавал в родния си град от около месец, призна шефът на областната дирекция старши комисар Георги Григоров. На ден униформените са получавали по 10-15 сигнала, всеки от който бил щателно проверяван. При специализирана полицейска операция на 2 юни били проверени няколко адреса, но издирваният не е бил открит.

Премиерът Бойко Борисов не спести критиките си. Сутринта им се накарах много, но казват, че са положили много усилия, много са се старали. 4-5 пъти им се е измъквал от засади, коментира министър-председателят.

Избягалият затворник успял да остане незабелязан за силите на реда, като се придвижвал по коритото на реката, прикривайки лицето си с качулка и шапка. Бил променил външността си до степен, че дори родният му брат едва разпознал трупа му. Затова се наложило да се направи проверка на отпечатъците. 

"Пелов беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива и как да се придвижва. Беше с изключително променена външност - гъста брада, шапка, облечен със суитчър, два пистолета, обувки за горски преход. Така че този човек със сигурност не е живял в центъра на Ботевград", коментира главен комисар Маринов пред Нова телевизия.

Разпитани са няколко негови близки и роднини, като се работи по всички възможни версии за престрелката, вкл. неуредени финансови отношения, тъй като двамата мъже са били приятели в миналото и са имали общ бизнес. 

Заплахата Панчев да свидетелства срещу него също се разглежда като възможен мотив, тъй като именно Марио е бил ключовият свидетел по делото срещу Пелов за убийството на двама души от Ботевград, разказва пред Нова друг осъден от Централния софийски затвор.

Марио Панчев и още един са дали показания срещу Владо и са го набедили за убийството на двамата ромски братя, които през март 2016 бяха застреляни на паркинг пред казино в Ботевград, обяснява съкилийникът на Пелов.

Според него беглецът обмислял нападението срещу Панчев, още докато бил зад решетките. За готвеното убийство предупредил и в писмото, което преди седмици изпратил до медиите. Никой обаче не го прочел между редовете, твърди приятелят му от затвора.

Според в. "Монитор" Пелов е разстрелян от упор, докато си търсел парите от своя убиец. "24 часа" уточнява, че беглецът три пъти опитал да застреля Марио, но сам паднал в престрелката между двамата.

Очистиха Пелов, преди да го намери МВР, обобщава "Труд", а "Телеграф" разказва: "Фризьорка крила убития Пелов".

Жената била вдовица на най-добрия му приятел. Според вестника ревност, пари и предателство са причина за престрелката.

Източник: Пресцентър МВР, БНР, Нова телевизия